HVOR ER ELDRE-PSYKOLOGIEN?

Vi lever i et terapi–samfunn. Vi skal kunne få hjelp til å hanskes med små og store snublesteiner , Også sleggekastene som kan treffe oss i livet. .Det er bra. Man har respekt for faget.

I vår digitale verden kan vi lufte oss og våre traumer på sosiale plattformer, Vi har influensere som hjelper oss. Visstnok

Jeg har engasjert meg i hvorvidt vi i alderdommen kan kan få hjelp til å rydde i tankene våre. Og finne balanse og energi i en gamle kropp og sjel. Ikke minst.

Det er etterhvert blitt et tilbud til samtale med psykologer både i pleiehjemsituasjon og helse- institusjoner . Husker selv min ektemann og jeg fikk nærmest beskjed om å motta en psykolog på Sunnaas i 1994 . Vi skulle kunne få lufte våre tanker. Vi gjorde det. Det var mislykket. Vi slet oss sammen om å greie livene våre – vi var da også bare i 60- 70 årene . Vi tok tak helt på egenhånd. Og med familie og gode venner . ( og penger!) .

I alderdommen kan livet være besværlig. Å betro seg til barn og barnebarn – det gjør man ikke. De har sannelig nok med seg selv i travelhet og dårlig samvittighet for ikke å ha tid til omsorg for gamlefar. Venner er ikke nære – de er døde, og de nye i hverdagen vet jo ikke hvem man egentlig er. Men viktig nok .når man trenger råd om en rørlegger.

Når man etter over 50 års samliv i ekteskap mister sin livspartner, faller man ganske sammen. Det er kanskje den største nedtur man kan ha i livet. Men får man da tilbud om å gå i terapi?

Så hvem skal man snakke med? Presten – som jo er sjelesørger og ikke fagutdannet psykolog. Men godt nok.

Det finnes et utvalg for eldre-psykologi Jeg har tatt kontakt og de forklarer at det arbeides med saken. , de har laget en strategiplan. De har ikke kapasitet og kunnskap nok om hvordan vi gamle har det. Til sålenge kan de ikke hjelpe.

Vi gamle har det nemlig ganske strevsomt med å sortere krefter og tanker og energi. Det største problemet er nemlig å måtte etter et langt liv innstille seg på å ikke gi seg på harde møkka SAMTIDIG innse at man ikke greier det.

Og at man er avhengig av andre. Det er nytt. Man har alltid tatt tak og stolt på seg selv og hatt ansvar for egen hverdag. Nå skal man selvfølgelig være takknemlig for all hjelp, . bevare oss vel.Men fordi man er så avhengig av andres styrke og tilstedeværelse, kombineres dette med å bli bekymret.

Man bekymrer seg for meget. Det er her man trenger psykolog til å rydde bekymringene unna eller legge dem i skuffen. Man kan trene muskler både oppe og nede, da kan man trene på å sortere tanker. Løfte frem lyset og gleden.

Det er søren ikke lett disse tider. Verden er farlig og vanskelig, Det er ikke lett å tro på fred og forsoning. Naturkreftene driver med oss. Og vi sitter igjen med psykisk uhelse, som det nå heter. Ensomhetspartiet til Else Kåss Furuseth synes å treffe både velgere og tiden.

Men ingen kan stanse våren. Og lyset. Og håpet. Ikke Egon Musk engang.

Dette må jeg snakke med en samtaleterapeut om!