VOKSEN DEBATT OM FEIL SKOLE, RETT OG SLETT.

Jeg hadde forsverget – aldri, aldri mere skulle jeg mene noe om russen. Fenomenet hadde provosert meg i mange år. Om man ikke før var gammel og sint i ansiktet og ute av tiden i forhold til ungdommelig livsglede – så ble man det når fenomenet russebuss-kultur kom på russemoten. Vel hadde man noen gamle skrap av russebiler selv i 1957, men det ble jo etterhvert million-disko-larm av bussvarianter som preget feiringen på veier og gater og parkeringsplasser over det ganske land. Man forsto seg ikke på dette humørløse spetakkel og bestemte seg for aldri å engasjere seg i det. For å ikke bli mer sint og gammel enn man var fra før.

Inntil torsdagsdebatten trodde man at jo – det var fyll og larm og leven som russen bedrev inne i disse trafikkmonstre. Men Fredrik Solvang avslørte at nei, det med russebuss er blitt ikke bare et komersielt storforetagende, men en motbydelig ekskludering og utestengelse og klanvirksomhet blant unge elever i videregående skole. Landet rundt. I tillegg dreiet det seg om uniformering, gensere med signal- budskap, en slags ultramoderne frimureriantrekk. For innvidde.

Takk til Fredrik Solvang som løftet debatten om norsk russefeiring til et mye større og alvorligere fenomen om usosiale holdninger blant norske skoleelever.Skolen skal gi elevene ikke bare kunnskap, men også dannelse og sosiale holdninger. Programmet avslørte at norsk skole her tydelig har sviktet . Hva gjelder kunnskapen, kan man jo også kjenne uro – eksamen er avlyst. Noe de unge uhemmet jubler over.

Vi får den russen vi fortjener. For noe må være spinn galt. Skole skal være skole. Foreldre skal være foreldre. Voksne skal være voksne. Kanskje er det her det svikter.

Helge Sivertsen som i sin tid var Arbeiderpartiets kirke og undervisningsminister og også skolerådmann i Oslo, brukte uttrykket GANGS MENNESKER. Det var hva skolen skulle gjøre elevene til. Man blir ikke gangs mennesker av å feire avgått skolegang med ukevis feiring i sus og dus. Bruke hundre tusen kroner til tull og tøys. Og i tillegg være slemme med hverandre, med de andre.

Helge Sivertsen ville tatt grep. Nå snur han seg i graven.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *