VALGETS KVAL – julegaver til alle og enhver.

Til Jesu-barnet i stall og krybbe kommer 3 VISE menn med gaver i form av  gull, røkelse og myrra. Tenk om evangeliet hadde berettet at disse kloke, eldre herrer hadde i stedet medbrakt bøker, har jeg tenkt!  – som hyllest såvel til Maria, som Josef og den lille selv. Gjerne stentavler, pergament-ruller eller hva som i skrift og tegn hadde vært for hånden på den tid. Da hadde etterslekten i 2000 år antagelig gjort det eneste fornuftige – kun bøker i gave til jul! Vårherre burde ha gitt sin befaling ,  benyttet anledningen da det i følge Bibelen nettopp var 3 intellektuelle langveisfarende som startet det hele.

Til meg kommer hver dag deisende med morgenavisene på trammen glansete hilsner fra Living og CCVest og Anton Sport. Det er tips og tilbud om gaver for store og små. Det bugner av fristelser om sport og spill.  Nyeste nytt i  mobil og brett og skjerm – i pod og pad. Klespynt og sko, smykker, skjal og skjerf. Og vesker vi bare må ha!

Etterhvert blir man mest glad for bøker selv. Dessuten er bøker det eneste man virkelig følger med på og kan noe om. Skjønt bok for små barn er en utfordring, men vi vet hvor vi finner dem i hvert fall ,  i bokhandelen vår.

Bøker er også den mest demokratiske gave å gi. Her er noe for alle og  enhver!  For den dumme og den deilige, for  kropp og for sjel, for den late og den spreke, for den som  kan lese og for dem som bare vil se på bilder. Bok om å hugge ved og strikke kuler. For å bli sint og for å bli snill. For å gå til  Sydpolen eller på æresord å la være. For jug og for fanteri.

Å jubel  – bøker kan vi lett pakke inn!   I motsetning til fotball eller manualer. Flasker kan knuses, mat kan bli til smitt og smuler. Klær går av moten og krymper, har vi erfart.

Noen ganger er man inne på tanken om å innføre det absolutte enevelde. Hva med ved lov å innføre påbud om bøker som eneste tillatte julegave!  I sin tid greide millioner av svensker å på timen kjøre på høyre side av veien fra venstrekjøring på det moderne veisystemet  i sitt kongerike. 2 ganger i året går menneskeheten sammen om å stille klokken fra vintertid til sommertid og omvendt.

Julen år 2012 innføres loven om KUN BØKER SOM GAVE !  Alle skal med !

 

3 kommentarer til «VALGETS KVAL – julegaver til alle og enhver.»

  1. Bøker er en strålende gave. Men det bør helst være ebøker, for miljøets og lesevennlighetens skyld. 

  2. Kan anbefale Den norske Bokbyen  i Fjærland. Der kan du fråtse i 250 000 bøker, billig!  Stengt om vinteren, men åpen på nett:  www. bokbyen.no

Det er stengt for kommentarer.