Å VÆRE ELEV – I FRANSK.

Livet har faser. Som enkefru har jeg begynt på en ny. Alt er nytt, skjønt mangt er som alltid. Arvemøblene f. eks. – merkunderlig hvor godt det gjør at kommoden og stolen og speilet fra barndomshjemmet står i mitt hjem. Da er man liksom på plass i livet. Men ellers har livet blitt annerledes innerst  inne og på alvor.

Jeg har nå 2 holdepunkt i mitt nye liv. 1) jeg skal ha det godt. 2) jeg skal gjøre noe farlig.

1) Jeg har det vakreste hjem, den flotteste bil, den gladeste sykkel. Jeg har enestående barn og barnebarn. Jeg har fått nye tenner. Jeg behersker en ny Mac. Jeg har god kropp og sterk helse og hodet og nyskjerrigheten på plass. Konklusjon; jeg HAR det godt.

2) Jeg har bestemt meg for å gå på skole, være elev. Jeg bærer 2 franske ordener. Jeg har god fransk uttale.  Men det er ren kamuflasje. Alle tror langt på vei at jeg kan snakke fransk. Men det er altså bløff. Hvis ingen nordmenn er i nærheten, flørter jeg meg i vei med gester og kroppsspråk.

Siden min datter er blitt STOR oljedirektør i et fransk selskap, er hun perfekt, også i fransk. Og i å mobbe sin mor ( av kjærlighet) når vi sammen er i Paris. f.eks. Nå har jeg bestemt meg for at dette skal opphøre! Jeg SKAL lære meg fransk. Jeg skal være elev og sitte under et kateter igjen.

2 timer privatundervisning  i uken er starten før jeg går inn i samtalegrupper og diskusjoner. Min instruktør har fått beskjed om at jeg 1) ikke vil ha hjemmelekser  og 2) at jeg ikke vil ha kjeft. bare oppmuntrende tilrop.

Jeg angrer, selvfølgelig. Jeg som nå har lagt meg til et liv i komfort-sonen, har nå vonde nederlag i møtet med uhorvelige grammatikalske utfordringer. Plutselig blir det garnnøster i hodet. Fransk er så vanskelig! I mange år har jeg som mental sovemedisin ligget i natten å begynt å telle på fransk frem og tilbake til hundre. For i farten å uttale på fransk året 1964 ! Eller 14 og 40 som jeg alltid snubler ved!

Nå sitter jeg altså på skolebenken, i sannhetens øyeblikk ,i en alder av  77 ÅR kan ikke engang enkel barnelærdom, telle på fransk!

Når man skal snakke fremmedspråk, er det engelsk som ligger øverst, Under der – langt under – har jeg franske ord og uttrykk. og tall. Under der igjen mye tysk, faktisk. Jeg leser i vei, også nyheter på fransk. Jeg ser MEZZO på TV hvor all undertekst og tale er på fransk. Siden det er musikk-kanal, er det kjent stoff på alle måter. Det går lett.

I morgen er det på,n igjen. Ny innsats. Nye gevinster. Nye tap. Hvorfor gjør man seg så vondt? Jo – fordi jeg SKAL gjøre noe farlig.

Å ikke bare ta Den Store Kosen. ( hva heter det på fransk, mon tro?)