Ut på dato.

Nå må eldre mennesker slutte å mene noe om humor. Det har de nemlig ikke greie på. !  Wenche Foss tillot seg å karakterisere samfunns-satirisk og politisk korrekt underholdning på NRK som henne likegyldig og  slem, umorsom og kald. Det skulle hun ikke ha gjort. Hun ble beskrevet som utgått og forbi. Og enda værre  – personlig, som kunstner, totalt blottet for morskap og humor.

Den unge mann  som  tillot seg i Aftenposten ikke bare fornærme en stor skuespillerinne , men sveipet innom alle oss ganske så voksne, mente at humor til enhver tid er de unges eiendom. Definisjonen av hva som er morsomt, skal  de om. Humor er trendy og tidsriktig, her og nå.  Hvis vi ikke ler av dagens satirikere eller komedianter, hvis vi reagerer med sårhet og fornærmelse, kanskje med forbitrelse og skrekk – så har vi et problem. Vi er gamle. Og enda viktigere – vi bør holde munn!

Forskjell på ungdom idag og ungdom tidligere kan være så mangt. Selv har jeg kommet til at den viktigste forskjell er at vi som unge hadde en missstanke om at voksne mennesker visste noe om livet foran oss og at vi derfor interesserte oss for deres kunnskap og synspunkter. Om ikke av respekt, så lyttet vi av nyskjerrighet og vitebegjær.

Idag sitter bestefar på barnebarnets fang. Barnebarnet vet mest og best. Om alt og det meste. de kan dessuten laste det ned på IPad.

Bestefar elsket Chaplin. Han lo seg skakk av Victor Borge. Vi som var unge, ble med på kino og tok til oss Chaplins såre og  geniale komikk. Vi gikk i konsertsalen og fallt fullstendig for den musikalske klovn fra Danmark. Vi var i en voksen verden og likte oss der. Vi ble oppdradd av det.

Dagens unge lever sitt liv. Og vi vårt. Vi må så inderlig vel tåle deres. Men vi må be om unnskyldning for vårt. Lydnivå og larm og leven må vi bare finne oss i. Utagerende livsmønster på Tv blir ikke bare populær-underholdning for de unge selv, men sandelig forsvart og stolt applaudert av foreldre!

Egentlig burde vi i Den Tredje Alder oftere og sterke og sintere si ifra. Ikke som surmulende og lang-gretne eldre , men der og da med snert og glimt i øye. Rettferdig harme er både sundt og akseptert. Vi eldre finner oss i alt for meget. Derfor synker respekten og forstanden ned til samme nivå som stemmen. Vi blir krympete og lavmælte.

Men et tema bør vi aldri, aldri, aldri  mene noe om. RUSSEN!  Er det noe vi blir sure av, gamle av, syke av, stygge i ansiktet av så er det å bry oss om RUSSEN. Hvert år i vakre mai kommer fenomenet mot oss. Innledningsvis provoseres vi. Men vi har lovet oss selv på ære og samvittighet å vende oss bort, se ned, tenke på noe annet, la det stå til og gå over. Våren er så vakker!  RUSSEN GÅR OVER.

3 kommentarer til «Ut på dato.»

 1.  Hei, jeg er en ganske så ung fyr, 24år, med ennå masse foran meg, men også jeg har opplevd ihvertfall litt (les 24år) og sett tidene forandre seg. Samfunnet generelt, i alle dets arenaer, er vel enige om at vi utvikler oss eksponensielt. for hvert år som går, for hver dag, så kommer det bare mer og mer nytt. nye holdninger, nye dupeditter, nye forandringer. Men jeg, med halvveis gjennomført medisinstudium som bakgrunn, må få lov til å reagere på det du sier i hele innlegget ditt som jeg velger å oppsummere ved setningen din «Dagens unge lever sitt liv. Og vi vårt. Vi må så inderlig vel tåle deres. Men vi må be om unnskyldning for vårt.» Separasjon. At vi er ulike, at dere er der er vi er her og de andre er der igjen osv inn i det uendelige. Denne innstillingen syntes jeg er teit, i mangel av et bedre ord som er mer «voksent», og understreker hvor teit jeg syntes det er ved å poengtere dette med klisjeet at vi er alle mennesker på denne jord. Gamle som unge. Og alt som skjer rammer alle i lik grad, gamle som unge.

  Ok, så er ting annerledes nå iforhold til det ting var for 100,75,50,10 år siden osv. Tider forandrer seg, og mens noen ting blir verre så blir andre ting bedre. Poenget til oss begge er at ting forandrer seg, og vi må alle tilpasse seg dette. Ved glede, for hvorfor skal vi bli bittre over noe vi ikke kan gjøre noe ved. Istedenfor å kategorisere, stemple, skape skillelser, og klage, syntes jeg vi alle skal ta alle dagenes nye opplevelser med mot og spenning. Rett og slett ta ting til seg med et smil, og heller bruke energien på ting som vi alle menneskene er enige om vi vil bli kvitt. som krig, forbrytelser, kreft, skjeve fordelinger av goder (i.e en sykdom som har idag null % forekomst i vestlige land, men som i utviklingsland er blant dets fremste dødsårsak), rasisme.. osv osv.. Ikke kast bort tiden din på å dvele over småting småsaker som er en helt naturlig uungåelig utvikling av samfunnet, og skriv om ting som faktisk betyr noe.

  Og bare så du vet det, opplevd sikkert like mange morsomme gamle som morsomme unge. De har faktisk mye mindre tabu, og det er jo akkuratt rundt det humor oppstår.

  over og ut

  1. Omsider en takk for respons – unge mann. Du har helt rett – kast ikke tiden bort på småting!
   Forøvrig akter jeg å mene mangt og meget om utviklingen i samfunnet. Noen røster bør komme ut og frem som er mer enn 24 år. Det er i møtet mellom ung kraft og eldre erfaring at kloke avgjørelser kan tas. 

 2. Well young, vibrant, high spirits. Youthful energy is the most productive in life,thinking most of the time. Yeah. To play for fun, to tease other people happy, to learn, to ideals, to the target. In order to achieve their own ends. They will do everything possible to the idea of ​​trying. Because they both bear the pressure,also need to happy life. Compared to adults, their mind is probably the mostwork, career. Other ideas have been gradually covered. Also lack a lot of ideas.So will the idea that a lot of the younger generation.

Det er stengt for kommentarer.