TV – KOS OMBORD OG ILAND.

NRK har i sommer satset millioner TV- ressurser og kroner på å bringe MS Sjøkurs kysten rundt og så kombinert denne  sjøreise med å sende Sommeråpent – et TV-program fra steder der båten legger til kai i store og små samfunn. Dette er hva hundre tusener av nordmenn har fått oppleve på sin hjemme-skjerm og på sin rikskanal  hvis/når de først sitter innendørs og tar kvelden. Mange har for øvrig ikke så meget annet å sommer-gjøre siden de enten er slitne etter jobb eller faktisk syke og pleie-værende. ( Ikke alle er ferierende, sunne og reisende og spreke og i hengekøyen eller i solstolen.)

Denne NRK-satsningen er et konsept som i utgangspunktet er tilnærmet genialt. Vi får se landet vårt fra sjøsiden der vi vanligvis bare på hobby-basis og som privatpraktiserende  kan ferdes i båt mellom holmer og skjær, i åpent strekk og havgap. Vel har vi Hurtigruten, men syd for Bergen går det ikke noe lignende skipstrafikk.

Vi har en kyst som er enestående vakker, dramatisk og tidvis øde og forlatt. Men i sommer-Norge om bord på MS Sjøkurs durer og går et kamera både natt og dag. Vi får tidvis informasjon på skjerm om hvor vi befinner oss. I starten ut fra Oslo og mot Fredrikstad og Halden satt man fjetret og fulgte spent en båtreise man ellers aldri er blitt kjent med. Videre over fjorden mot Filtvet og nedover kysten ferdes norske nordmenn ikke  på kollektiv-ferd siden det jo ikke går båter mot Sørlandsbyene, ei heller mot Stavanger. Denne delen av NRK-programmet i sommer var rett og slett spennende. Resten av kystreisen er nordmenn mer kjent med både i virkeligheten og gjennom fjernsyn . Det er laget glitrende program om kystkultur, sjøreiser, vår los-tradisjon, våre fyrstasjoner, fiske og fangst. Og endelig fra Bergen så vi alle det unike Hurtigruten -. minutt fra minutt som ble et sensasjon-Tv-program.

Men så knelte hele sommerkonseptet og ble et ustoppelig kose-underholdnings-program etter velkjent mal for artisteri og mat og moro. I stedet for å hente fram deltagere som  uslepne diamanter fra det helt lokale Norge hvor det finnes spennende, ukjente eksperter, personligheter og fremragende kompetanse i de byene og tettstedene skipet lå til kai, så ble kjendis-faktoren innenfor underholdningsliv og kulturverdenen invitert om bord – alle vi ser og hører ellers i fullt monn.

Programlederne var og er av svært ujevn kvalitet. Noe slumser ivei med egen latter og moro seg imellom. Tidvis går det på tomgang for dem, antagelig fordi det har blitt gjort altfor dårlig hjemmelekse. Hele reisen burde vært grundig gjennomgått i forkant med bakgrunns-ekspertise om historikk, samfunnsanalyse, forskning osv. Nå har det blitt mye hyggelig hobbyvirksomhet, hobbysang og spill, mat og kos og moro oss imellom.

NRK’s sommer-satsning går nå på tomgang. Det er tydelig at kondisjonen ikke holder  langdistansen ut. Nå nærmer det seg det tradisjonelle sommerunderholdning-opplegget om å være på taket og i ute-sofa-kroken med grillspesialisten der bak og moteartisten der foran.

Man savner Anne Grosvolds politiske snert. Savner alvor og karakter og perspektiv og dybde.

Drep meg Konge, men ikke med graut.