TRAPPEN SOM LØFTER ELLER SLÅR.

Vis meg trappen din så skal jeg si deg hvem du er. Folk bygger og bor. Eiendomsmarkedet går så det griner. For ikke snakke om hytter og fritidsboliger – særlig ved kysten. Der investeres , der pusses opp og her skal man bo!

Bare det at et mindretall tenker på at det kommer en dag da man sannelig blir eldre som huseier, må vite. For ikke å snakke om – besteforeldre skal kanskje også ønskes velkommen til det unge hjem.( skjønt kanskje ikke!)

Det er da trappen kommer inn som avslørende ikon på livskunst, historisk perspektiv og menneskelig klokskap. Verken ivrige huseiere eller arkitekter eller interiøreksperter husker på at man skal bli gammel – ei heller ønskes gamle foreldre på besøk. Trapper er for spreke bein og rask gange og rett rygg.

De vakreste villaene kan ligge i skråningen med vakker utsikt,selvsagt. Men for å ankomme herligheten må man klatre i trapper! Så er det selve inngangen – der kan det oftes være opptil flere trinn – og uten rekkverk. Det passer ikke inn i arkitekturen.

Og enda mer utfordrende er innendørs trapper ! Ofte til soverom og toalett. I hvertfall til ekstra Tv- stue og media.

I min nærmeste familie har en gammel Enkefrue blitt invitert til deres drømmehus ved havet. Der var tenkt på alt – også på at de eldste medlemmene kunne komme på besøk. Senest sommer ble det en triumf for gjest og yngre vertskap at beviselig gikk det ann å bli gammel og med gang-besvær kunne tilbringe dager på i et paradis! Både med stav og rullator ble det udramatisk og trygt.

Tilbake til trappen. Det er så stor forskjell på trapper. Det er de som løfter man opp og de som slår og gjør vondt. Nå snakker vi ikke om vindeltrapp – det er morsomt og dekorativt, men øvre aldersgrense for å bestige denslags sportsinnredning må være 60. Min tidligere sjef Helge Sivertsen som ikke bare var minister, men også tidligere diskoskaster – han gikk 10 etasjer opp og ned hver dag på jobb.Han ble ikke svimmel eller roterende anpusten. Han var godt voksen!

Vi andre må selvsagt beregne våre klatremuligheter når vi skal gå trappen opp eller ned. Som nevnt – noen trapper bare glir man elegant i. Saga kino har byens snilleste og vakreste trapp- bare prøv! I eldgamle slott – som slottet i Stocholm – visste man både at også adel og kongelighet ble eldre. Der skulle man skride! Antrekk og sko var selvsagt krevende. Da måtte trappene være egnet. Og de var de! Amfier dengang da var også generøse i trinn og platåer. ( for ikke å snakke om akustikk!)

I likhet med møbler og bord og senger som nå i moderne tid er så lave at ingen gammel kropp kommer seg opp på egenhånd. ( ned går jo greit.) Slik altså med trapper. Googler man seg inn på tema er det ikke grenser for sprelsk tilbud på trinn på trinn i lekreste treslag eller glass! Men ha tanker om perspektiv og flerbruksplan.

Så et godt råd – løp og kjøp. Det finnes trapper for enhver anledning. Men bli ifor all del kke gammel eller syk eller dårlig til beins ! Da blir hjemmet bare en investering for et periode i livet. Og ikke et godt hjem for generasjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *