TITTEL: ORDBRUKER.

Man må ha en tittel. Pensjonist er ikke en tittel. Pensjonist er en tilstand. Jeg liker ikke å bli presentert som det. Men hva skal man så kalle seg for når man blir introdusert som foredragsholder eller deltager i program eller skal fylle ut skjemaer ?

I lengre tid har jeg blitt kaldt Avgått eller Tidligere  Kinodirektør. Man blir ikke yngre av slikt heller. Selv kunne jeg foretrekke  Emeritus,  men det har ikke slått helt  igjennom.

Innimellom blir jeg kaldt forfatter. Siden jeg har skrevet 4 bøker på 4 år, skulle man tro det kunne være legalt nok. Men jeg vet ikke hva som tilsier en slik tittel, om den har en form for tariff-beskyttelse, om man må være medlem av Forfatterforeningen. Så jeg tørr ikke helt slå til med å bruke den betegnelse på hverdagslivet mitt. For meg personlig spiller det liten rolle, men i utgangspunktet har jeg så enorm respekt for forfatter-rollen og tittelen  at jeg kvier meg for å benytte meg av den  – av ren ydmykhet.

Bøkene mine er dessuten langt fra  skjønnlitterære verk, ei heller er de særlig intellektuelt eller forskningstungt stoff. De er – har jeg etterhvert innsett – en samling blogger mellom to permer.  Ikke blir slike bøker heller gjenstand for seriøst anmelderi. Riktignok kan man ved hjelp av flinke forleggere eller ved egen smartness sørge for et oppslag i en dagsavis eller to som nyhetsstoff så folk blir oppmerksomme på utgivelsen. Er man så beregnende i sine skriverier at man har spisset seg til med en rampestrek eller tilnærmet provokasjon overfor en kjendis eller flere, så kan man håpe på i beste fall en sølle debatt noen flere dager. Men straks er festen over, og boken går inn i bakevjen både i bokbutikken  og hos forleggeriet.  Forfatter, du liksom!

For spøk bruker jeg å si jeg er skrivedame. Etter 25 år som kinodame klinger det brukbart og sier nok sannheten.  Lenge skrev jeg innlegg i avis hvor jeg mente og stod på om dette og hint. Men etterhvert ble man så ofte trukket ned i selvrespekt og selvsikkerhet at man tørket inn, rett og slett. Redaktører eller debatt-avdelingen hilste alltid tilbake med at vel, vel, klokt nok. «Men du må ned på 1100 tegn med mellomrom. » Hele argumentasjonrekken skulle krympes til reklamebudskap eller forbrukerstoff og mistet, syntes man, hele kloen eller poenget. Men fordi man strammet seg selv opp og innlegget ned, sendte man meningene avgårde. Så kom den del av prosessen hvor man hver bidige morgen gikk mot matten for å spent finne seg selv vakkert og viktig oppslått i avisen. Men nei – det gikk både dag og tid før man var kommet på trykk. Da var noe av det aktuelle og adekvate ved ytringen blitt blekt og svekket.

Skrive-livet tok etterhvert en ny vending da man fikk dreis på deltagelse i de sosiale medier. Særlig ble blogging en frihetsopplevelse hvor man uansett tid og sted, uavhengig enhver redaktør eller forlegger kan skrive ned, sende ut meninger om mangt. Twitter trigger ordbruk. Facebook er jeg ikke så sikker på. Blogg, derimot, passer min tankelek, mitt samfunnspolitiske engasjement. Det er uprentensiøst – man er i fri flyt med de unge, først og fremst,(  man samler på denslags i voksen alder ). Og etterhvert registreres både lesere og tilhengere og det motsatte.

Man bedriver ord – ganske enkelt.  For meg er det en stor glede.  Mine helter i livet er og har alltid vært retorikeren, dikteren eller forfatteren, ja også den politiske kommentatoren (  ektemannen f.eks. )  som løfter meg opp og avsted med ord, med formuleringer. Jeg elsker å bli forført av det lekne ord, den overraskende formulering, den kraftfulle artikkel eller den  festkloke tale. Jeg kan miste kompass-retning og ståsted i ren beruselse når en politiker, en taler eller en  forfatter formulerer tanker i rytme og i innhold som henger sammen i tankesprang og er vakre, springende og ellegante. ( Og korte, passe lange!)

Jeg kan nevne i fleng Churchill som Obama, Hamsun som Jonas Jonasson ( «Hundreåringen …» )  sist forfatter Gro Dahle her i radio forleden. Det er som en flirt, en rus, og livet kjennes stort, kunsten rik – og jeg vokser i sjel og i hodet.

Tilbake sitter man og taster tanker avsted. Som en bonde kan kalle seg jordbruker – så kan en skrivedame kalle seg ordbruker.  Som man sår, kan man høste.  Men det er nok opp til vind og vær – gudene vet –  om andre setter pris på innsatsen. Gleden er på den opptredendes side  – det holder lenge.