RUTER – nytt og snytt.

Det er tid for kollektivreiser, for snart må sykkelen settes inn for vinteren.  Det siste klipp på Flexikortet var oppbrukt, og jeg gikk til Narvesen for å kjøpe nytt.

En ung kvinne som snakket vanskelig skånsk, forklarte meg at Flexikort var erstattet med Reisekort. RUTER hadde forlatt papirutgaven hvor man stemplet , nå skulle man elektronisk dra.  Slik var det bare.

Jeg er enkel i hodet hva gjelder denslags og ønsker generelt bare de forandringer jeg selv finner på. Nå hadde RUTER laget rot i mitt reisemønster hvor jeg  hadde kjøpt 8 klipp for subsidiert honnørpris og kunne  enkelt se hvor mange turer jeg til enhver tid hadde betalt for. Pluss at jeg kunne betale for sykkel om bord og invitere en venn  – alt med mitt Flexi-kort der og da.

Jeg spurte lettere fortvilt hvordan dette så virket.  «Du kan velge mellom 100 og 1000 » sa den unge svenske damen. Jeg skjønte ikke helt hvilket begrep – penger eller reiser – det dreide seg om. Så jeg sa beskjedent  «100, takk. Hvordan gjør jeg så?» Jeg rekker vel ikke 1000 reiser før jeg dør, tenkte jeg.

Damen forklarte  at det var å bare dra kortet ved påstigning  «Hva viser seg som resultat og hvor ?» –   jeg mente det var et adekvat spørsmål. Det visste ikke ekspeditrisen noe om.  Hun satte igang og tastet og trykket og ga meg Reisekortet  fra RUTER. Dette med 100 – viste seg å være prisen – 100 kroner – nettopp!

Siden solen fortsatt skinte, og gatene var tørre, sykler jeg så dagen derpå innom Narvesen, min stam-kiosk, og traff Nina bak disken – hun som kan alt!!! Dette Reisekortet brant som utfordring i vesken, så jeg spurte da Nina om forklaring, bruksanvisning og start-instruks.

Nina ga vondt fra seg – enda så vennlig og snill som hun er. Hun ga uoppfordret en redselskildring om hvor fortvilt vrient og vanskelig det var å forklare nye kunder om kunde-service fra RUTER.

Når man så drar kortet og aktiverer seg, så kommer det en bitteliten hilsen på en bitteliten skjerm i all hast og hilser deg med et beløp  ( Husk briller! ) og  som dermed forteller deg  hvor mange kroner og øre du har igjen på kortet ditt!  Som om man har en kalkulator hvor man får frem  billettpris opp mot kort-pris og regner seg frem til 2 turer igjen. Glem også å spandere en reise på ditt følge eller ta med sykkel. For kortet er aktivert for en time for kun deg som en person.

Dette kalles fremskritt. Og fremskret  må frem.

Nina ga meg RUTER’s lille instruks ; «Slik reiser du med elektronisk reisekort.» hilsen www.ruter.no.

Der stod ingen advarsel om at alle vi som er mer enn 40 år, som liker papir-utgaver både av avis og bok og Flexikort, som ikke kan regne kroner og øre uten blokk og blyant, og som må ha lesebriller på når vi skal se små bokstaver på små neonskilt – vi bør kanskje holde oss i ro og  bli hjemme. Vi kjenner oss ikke helt velkomne, kjære RUTER !

 

 

 

 

2 kommentarer til «RUTER – nytt og snytt.»

  1. Jeg har en tykk bunke avisartikler fra mange år tilbake om utviklingen og forsinkelsene med dette elektroniske billettsystemet og sender jevnlig klager og frekke spørsmål til Ruter. Mine opplevelser er ikke særlig gode – ennå. Skandale, sier jeg.

  2. Løsningen med spandering på andre/medbringe sykkel må være å kjøpe TO kort. Menvi må gå på Ruter for at de skal lage en bedre metode så vi kan finne ut hvor mange klipp som gjenstår.
    Har du prøvet å få en tilleggsbillett til tog når du har et månedskort for Oslo? Jeg mistet toget til Ski da jeg skulle forsøke.

Det er stengt for kommentarer.