PENGEBRUK FØR OG NÅ.

Siste innspill i leken om alt var bedre før, er hvorvidt kontant-bruk med sedler og mynter gjorde oss mer ansvarlige og styringsdyktige privatøkonomer. I motsetning til nå hvor vi bare taster og drar og laster fra små og store skjermer. Ikke kaster vi på stikka lengre heller. Bare 10-kronen ligger i bilen når vi skal handle med handlevogn på CCVest. Nå har vi visstnok ikke kontroll med den digitale betalingsverdenen vi alle lever i. Det var bedre før. Eller?

Norges Bank har med stolthet gitt oss nye 1000-kroner . Hva vi skal med dem, er det store spørsmål siden vi alle – også enkefruer på 81 – bare bruker visakort og vips og app og mobil. Kontanter har vi ikke lengre. Vi drar kortet, taster vipps og bruker nettbank. Dessuten er det ikke banker å se, de har ikke kontanter heller. Og bare på SevenEleven finner vi et pengeuttak der bakerst. Før var det flere i kvartalet. Vi kunne gå i veggen og få hundrevis av våre kroner.

Det er entusiaster som nå har dannet pressgrupper med krav om at det er en menneskerett å kunne betale med penger, altså sedler og mynter. I hvertfall å kunne velge. Når ma tar bussen eller båten – så vil vi kunne betale kontrolløren med penger fra lommebok i skinn.

De av oss som har vokst opp under en eller annen verdenskrig , og altså er gamle folk – vi henger ikke alltid med i den digitale betalings-revolusjonen. Så dermed blir også krav om å kunne betale med kontanter, en seniorsak.

En ung mann på 31 år – selvsagt en økonom – han betaler sine utgifter på nett for deretter å ta ut fra veggen i banken eller i kassa på butikken hver måned sin månedslønn i kontanter. Han hevder at da har han bedre kontroll.

Vel, har man når det? Vet man hver dag hvor mye man har på konto? Plutselig kommer regning på et abonnement på appen, så kommer betalingskrav fra en av avisene, stadig kommer lysregning, husleie, gravferdsetaten, en kommunal avgift, medlemsavgift fra Høyre eller idrettsklubben osv. osv Det er da bare en fagøkonom som greier å holde totaloversikt over sin private utgiftsside. dag for dag. ( Inntektssiden er for oss alle enklere greier, skjønt pensjon er heller ikke helt enkelt. )

Det er som å skifte bank som skal være så forbrukerklokt. Noen banker har lavere renter, spesialtilbud for målgrupper. Det er SÅ enkelt! Enkefruen har fersk erfaring. Det er ikke enkelt, nemlig. Det er bare folk som er ansatt i banken som sier det er enkelt. De kan det jo! Det er deres fag.

Man leser at den engelske dronning i sin evige håndveske har noen pund liggende bare til bruk ( -dronninger trenger ikke penger ) – når hun går til kirke og skal gi sin offergave. Enkefruen kjenner også på det ved kirkebesøk. Glemmer helt å planlegge med kontanter i vesken. Men selvsagt kan man vippse – men det er litt pinlig når offerposen i fløyel på vakre håndtak blir sendt rundt i benkeradene. Det har hendt man har tatt noen knapper i lommen – fy! Vårherre ser det nok!

Vi hobby- økonomer som aldri har hatt stenkontroll på privatpengene , vi savner både å ha penger i madrassen og gullbarrer under sengen. Det var tider det! Det går ikke lengre.! Vi MÅ beherske nettbank og app og mobil og vipps. Vi MÅ, rett og slett.

Finansfolk fra alle hold og i alle varianter trekker frem TILLIT , tillit til banken og til staten og til styrende organer. Uten tillit går det galt. Nå kommer varsler om at Facebook skal skape sin egen økonomi. Og snart kommer kineserne og tar oss med sin globale finanskraft. Da vil det røyne på med tilliten. Det blir for vanskelig.

Norges Bank har vår tillit. At de trykker nye 1000kroner – som vi ikke kommer til å bruke – så bekrefter det noe om at kongeriket Norge har sin tradisjonelle symbolverdi i norske penger. .Vi er en nasjon vi med – liksom.

Vi skal ha vakre og heraldiske pengesedler. i 2019 er det havet som er vår tids norskhet ( Før var det Nansen og Undset ) At vi har svimlende oljerikdom med så mange nuller vi bare ikke skjønner oss på – se det er over begripelsen, og til så lenge stoler vi på Finansminister Jensen i den saken.

Til sålenge. God helg.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *