NYTTÅRS-FEIRING HAR OGSÅ SINE FASER.

I begynnelsen som ung, var det fest og forventning, flørt og dans og morro, mange venner og godt måltid. Med voksen- livet og barn og hus og hjem ble det også selskapelighet, men langt mer dempet og mer hjemmekos. Aldri mer hæla i taket. men alle pene i tøyet og Kongens Tale stående.

Gjennom et langt liv har nyttårsfeiringen aldri vært så forbeholden, så mindre sprudlende, så lite optimistisk som denne kvelden 2022 . Man har hatt gjennom årene sine mørke kvelder i privat sammenheng , men man så mot fyrverkeriet , mot himmelen, mot stjerner der oppe og lysene omkring og visste at verden ville gå videre og alltid mot noe bedre. Alltid fremgang, Mer fred. Mer velstand. Og personlig var man sterk og klar for å greie utfordringene. Fremtiden var jo der og da!

Uansett hvor mange som tydelig var i farta nyttårsaften, både hjemme og borte, i utland, på fjell og i hjemstedet – alt var tilsynelatende som alltid. Sosiale media var glidende foto-sesjoner fra festglade mennesker som alle hevet glasset.

Mon tro – var det ikke usedvanlig mange hilsener med bilder fra natur og horisont og solnedgang? Mon tro var det flere enn enkefruen som i år kjente på et alvor, på en engstelse , en usikkerhet – om at verden slett ikke kom til å bli bedre! At hver og sær , privat og personlig nok ikke kom til å bli rikere og lettere og gladere i 2023 – se det tok vi nok inn i oss.

Bakteppe for oss alle – var KRIG, MILJØ-KRISE, LIDENDE MENNESKER. Men som Kongen sa så klokt til oss : løft blikket! Gjør noe for andre – der rett foran oss.

Enkefruen er i en fase hvor hun nok mener nyttårsfeiringen – uansett – er overvurdert. Mye styr for noen timer. Dessuten blir det stadig lengre og lengre til klokken endelig blir 12 ! Men verst er jo at man etter kl. 12 skal hjem! Vel -her er to alternativer for den kvelden: enten blir man hjemme eller så går man til naboen.

Jeg ble hjemme. Jeg holdt meg våken til alt spetakkel var over. Da lå jeg i min seng og tenkte på alle som så skulle ut i natten, på holka og stå i drosjekø.

Varm og god start på 2023 – så langt.

GODT NYTT ÅR.