Ny jobb, nytt liv, ny tittel: BLOGGER!

Det voksne menneske  – i motsetning til ung kraft  – har økende tendens til skepsis, forbehold og trang til refleksjon. I møte med den digitale verden hvor mobiltelefoni og internett  har eksplodert foran våre øyne,  har vi i Den Tredje Alder vegret oss i det lengste, mange har avfeiet hele revolusjonen, og fortsatt sitter hundre tusener på vent. Vel, mobilen har nok de fleste tatt i bruk og tastet seg ivei med særlig etter at både tallene på tastaturet er blitt større og barnebarna har insistert og instruert etter at barna har gått til innkjøp.

Men å gå på nett, bruke PC, ta del i Facebook og Twitter og blogging!! se det er kvantesprang for det voksne menneske. Seniornett (  jeg er styreformann! ) lærer opp hundre tusener land og strand. Der går man igang med bruk av skjerm og mus, bank og børs, slekt og foto, handel og vandel og minnepinne.  Men de sosiale media er fortsatt dominert av ung kraft.

På tampen av yrkeslivet ble jeg stødig og god på Internett. Men som avgått og privatpraktiserende PC-bruker har jeg stotret meg frem. Tidligere kunne jeg rope ut i kontorfellesskapet når alt gikk i svart.Nødhjelpen styrtet umiddelbart til slik at sjefen i en alder av 55+ straks kom på nett igjen. Som ensomgående i den digitale verden har jeg derimot i hovedsak måttet lære meg steg for steg å avansere i bruk og nytte, glede og fortvilelse. Skjønt eiesnille hjelpere har hørt mine rop underveis når nytt skulle læres og tas i bruk.

Jeg har alltid vært nyskjerrig. Som kinodame i 25 år holdt jeg meg nær hva som var ungt og nytt her i verden av film, kunst og kultur, trend og moter og menneskelig adferd. Som politisk aktiv og som skrivende og menende menneske hadde jeg «fingeren på strengen». Jeg har deltatt i byrommet og i tiden.

Klart jeg måtte gå på nett!  Internett er et univers av kunnskap. I tillegg til e-post og netthandel, til artikkelskriving og forfatterskap leser jeg aviser, ser og hører film og TV foran Pc hver bidige dag. Fortsatt har jeg planer om videre fremgang og innsikt – dette er bare begynnelsen!

I lengre tid har jeg smug-lest, lyttet og tenkt omkring fenomenet BLOGGING. At noen hadde det som yrkestittel, som profesjonelt liv og virke, lot jeg som om jeg ikke skjønte. Inntil jeg nylig ble hanket inn til Ukeslutt i NRK for å delta i debatt omkring fenomenet!  Som styreformann i Seniornett var problemstillingen; hvorfor var blogging bare for ungdom?  Hvorfor deltok ikke eldre og voksne mennesker på denne arena?

I møtet med ekspertisen, rett på luften, i samtalen og debatten ble jeg forført til der og da til for åpen mikrofon å love meg selv og alle lytterne å lære meg å blogge.

Dermed var det gjort!  Nå er jeg igang. Hvorfor?  Først og fremst fordi jeg traff på et ung menneske som hadde all ekspertise i faget, men som samtidig delte min egen visjon for samfunnsengasjement, for deltagelse, for kunnskap og for fremskritt. Dernest fordi jeg vil skrive, mene og påvirke.  Som artikkelskribent og forfatter har jeg erfart at avisredaksjoner har sin agenda som jeg aldri helt kan stole på eller avfinne meg med. Og som forfatter av bøker er man inne i en industri av forleggeri, av lansering, av boksalg og markedsføring som man virkelig ikke har styring på. Hvis man så ikke er dikter eller skapende kunstner, men bare menings-menneske tar det år og dag før man har fått boken utgitt. Den blir lest av få og anmeldt av ingen.

BLOGGING kan man selv redigere, utgi, skrive, forme hver dag, ustoppelig og alltid. Har man kloke tanker, en god penn (? ) har man gode hjelpere i domenet, har man sansen og  tak på samlingen og er i tiden ???? – kan man bli lest av flere, man kan få kommentarer, tenke sammen, snakke sammen, mene.

Men det viktige aspekt for meg er at i stedet for å snurpe miunnen og fnyse i forakt for at dette rommet med sosiale medier som facebook og twitter og blogging bare er for ungdom, bare er sjofelt, dumt og vulgært, så bør voksne som meg heller delta, endre, gjøre det anstendig og klokt og verdifullt!  Vi som har det med å reflektere og trekke med oss erfaring og perspektiv – vi må fylle rommet med slikt perspektiv overfor uforbeholdent ung energi.

Igjen; de unge blir bedre mennesker når vi voksne er sammen med dem. Og omvendt – vi eldre blir til de grader bedre når vi deltar sammen med ungdom! Og verden blir bedre å leve i når vi er sammen om det.

Fra idag av er også jeg blitt blogger!  Følg med!

12 kommentarer til «Ny jobb, nytt liv, ny tittel: BLOGGER!»

 1. Det var jammen på tide 🙂 Jeg skulle mange flere eldre turte og sette seg til pcen for å blogge. Det er mye kunnskap å hente hos eldre mennesker. Blir spennende å lese din blogg. 🙂

  1. Hei du unge dame ! Her sitter også en godt opp i årenen ( født 1933 !) og bare lengter etter å komme igang med egen blogg…. ikke helt sikker på hovrdan…men har mye på hjertet ! Har reist halve verden rundr lenge før du ble født ! og opplevet land og folk før turismen ødelegger alt ! Kan skrive BØKER om mine opplevelser … ås, det er jo bare å komme igang ? Vi følger med Ingeborg M H … kjenner henne, utrolig dame ! Hilsen Ingrid-b-1933

   1. Hei Ingrid. Det er lett å opprette en blogg. Få noen du kjenner til å hjelpe deg. Skulle gjerne lest mer om dine reiser. Tipper det var ganske annerledes å reise på 40 -50 tallet enn i dag. Jeg har blogg et annet sted enn her, men var innom og leste siste innlegg til Ingeborg M H og så at du hadde svart meg.

 2. Hvor mange godt voksne det er her på IP vet ikke jeg. Men jeg har blogg på VGB også og der er det just ikke bare ungdommer. Så blogg i vei du her er det plass til både unge og «gamle.» Og det sier jeg som er både mor og bestemor. 🙂

 3. Velkommen inn i denne fantastiske verden Ingeborg! Hyggelig at du deltar og deler tankene dine, gleder med og jobbe og følge med deg videre.

 4. Gratulerer. Flott innledning til blogge-tilværelsen din. Håper mange følger ditt eksempel. Seniornett lette etter seniorblogger, men fant få foreløpig.

  Og nydelig bilde i headingen, er det fra Østfold? Nydelig bilde av deg også.

  1. Takk for hilsen!
   Siden og bildet og valg av foto er laget av Thomas, min fødselshjelper!
   Vi møtes i Seniornett for å utvikle oss og alle andre videre i blogg-verdenen!

 5. Agatha Christie sa at du blir ikke et ordentlig menneske før etter fylte 50.  Jeg lette etter en senior blogger fordi jeg ville ha et modent perspektiv, og der var du! En dikter som anbefales; Rumi. Kjærlighetsdikteren. En bok som blir anbefalt: »Transcendence»av en am. lege: Rosenthal.
  Lykke til videre på reisen!

Det er stengt for kommentarer.