NORSK SOMMER-SUTRING.

Så ble det august slik som vi i Norge alltid drømmer om. Myk varme, blank sjø, orden på natt og dag, farger og lukter, sopp og bær og frukt på trær.

Den norske sommeren er praktfull, uansett. Det er grønt og rent. Det er plass til alle. Luften er klar. Det er aldri ubehagelig varmt. Det er genser-vær  og hva så? Det regner,  og likefullt bor vi i solide hus og enda solidere hytter. Badevannet er klart og muligens kaldt. Men båtene har utstyr til party-life og vegg-til-vegg-tepper, og menneskene har klær som tåler en støyt, de også.

I fjellet er det utsyn og folkefjernt og  vid horrisont. Vi puster helse i hvert drag, hver for oss med mil imellom..

Fra april til september bor vi i det beste land på jord. LYSET er vårt! Himmelen er høy. Natur og klima er det sunneste for mennesker som både ferierer og ikke-ferierer. Virketrang og aktivitet stanses ikke av kaos og katastrofe-vær. Det går ann å være gammel og pleietrengende selv i sommer-Norge.

Hvorfor da reise til fremmede land?  Denne sommeren har det vært dramatiske varmerekorder i kjente ferieparadis. Skogbranner har herjet i Syden, som det heter. Sentral-Europa har fått himmelens vannmasser over seg og sitt.

Etter noen uker med sprutregn og innehygge fikk nordmenn det for seg at det gjaldt å rømme til varmere land. Billigreiser med fly ble revet bort. Tv-reportasjer viste familie-idyll med far i tanga-truse og mor i bikini og små barn under strå-parasol med sine tast og trykk-spill. Tett i tett nøt de sandlivet og solsteken.

Jeg elsker det norske sommerhalv-året. Vel kan man bomme på hage-selskapet. Ute-restaurantene må gamble på timen – det er risiko-butikk. Grill-sesongen i private parkanlegg blir begrenset. Men hva gjør det i en verden hvor klima ikke lengre er til å stole på, hvor flom tar menneskeliv, og flammer tvinger folk på rømmen fra hjem i generasjoner?

Vi sutrer så fælt i vårt lille land! Vi snakker NED vårt eget paradis på jord. Vi er velsignet med penger og gull og har plass til alle og langt fler. Sommeren i Norge er  mer enn 3 uker ferie. Den er levende hverdagsliv, dessuten, hvor vi også skal skjøtte vår dont, produsere og levere. Sommeren er nesten 5 måneder, den. Da har vi Vestlandet like rundt hjørnet og Hurtigruta tar oss til strøk vi vet for lite om, Risør har musikk og Vinstra dramatikk. Jo mer vi bor, jo mer blir vi forankret som land og folk. Og kanskje blir vi rausere mot naboer av alle slag.

Når vi har mørkere tider, hvor gikta biter og fortauene er farlige – da kan man ha spart seg til uker i varmere land, til utendørsliv og  bad i klarere vann. Men fra pinse til 17.mai, videre St.Hans og Olsok og nå med skolestart og  soppturer i helgen, samle lyng som blomstrer og spise plummer fra Hardanger!- takk, jeg vil være i landet mitt, jeg!