NEI-TAKK FOR MATEN.

Hva kan vi vite om maten vi kjøper, frukten vi spiser og grønnsakene vi fryser? Bakevarer  er kjemisk fritt for korn og B-vitamin fordi melet er  eltet gjennom så mye maskineri at alle vitaminer er bortblåst i prosessen. Eplene er som støpt ut av samme form, de verken råtner eller skrumper, men ligger ukesvis på fatet uten plett og lyte. Poteter med jord er sjeldenhet. Poteter ligger i poser og er nyskurne og helt like, de også. Pærer smaker tapet.

Det norske folk er i ferd med å bli flere kilo tyngre – særlig ungdom, har vi lest. Det er blitt mye kropp av oss. Noen mener det skyldes a-pad og i-phone og Pc og Tv som tar all tid til fortrengsel for fysisk aktivitet. Selv tror jeg at kroppstyngden og liv-vidden øker proposjonalt med antall solgte pizza. Vi skal visst være landsledende på pizza som hovedmåltid, særlig julaften!Pizza legger seg som støp og cement i magen, i hvertfall den frosne, grandiose folkemodellen. Alle har vi opplevd når sulten gnaver og vi er sent hjemkomne, at vi i panikk henter eller bringes en flat-kartong-pizza med noe fukt inners og tung, tørr og tykk melskorpe ytterst. Vi hiver i oss, blir råmette, for resten av kvelden og natten kjenne tungt magebesvær.

Forbrukerrådet har satt søkelyset på matprodusenters markedsføring av mat. De juger på forsiden, men kommer seg unna ved å påpeke at bakpå står med ørliten skrift hva vi har kjøpt av ingredienser i vaniljepudding, pølse og fiskekaker. Vi burde holde oss orientert, burde vi, og ta ibruk lupe og briller når vi velger fra hylle og fryseboks. Det er liksom vår feil!

Det ble oppsikt og spetakkel og TV-panel av slikt hvor storkjøpmann Reitan smilende og glatt fortalte oss  at hans problem var hvor umulig det er med  kombinasjonen å være billig og ekte og ærlig sammen med målet å  stortjene på god mat. Som om det er  problemet!

Vi kan godt kjøpe billig, men vi vil ikke juges til. Vi  kan godt la oss friste av jordbærsyltetøy på storsenteret, men kall det ikke hjemmelaget. Vi er ikke dumme!

Problemet for oss er blitt prekært; kroppen vår forurrenses av skumle stoffer fra storproduksjon og sprøyting og gift. Langveis-mat i stedet for kortreist. Det dreier seg om å tilføre massemarkedet massemat for massene. Epler fra kontinentet er blitt sprøytet 20 ganger, men epler fra Hardanger får 4  ganger  grohjelp. Kjøtt er ikke lenger fra frittgående dyr, men nærmest maskinskapte vesener i rekke og rad på fabrikk-haller, ikke fjøs. I Norge burde vi avle frem geit og sau i fri formasjon – ikke bare fordi vi ville få et landskap som ble naturlandskap og ikke tett granskog – men fordi vårt klima og vårt jordsmånn ville  få frem det beste og sunneste kjøtt  – like sunt, like godt,like konkurransedyktig som fra New Zealand.

Mange av oss bor slik til at vi kan handle på Bondens Marked. Mange av oss er så ressurs-sterke at vi kan velge bort og søke oss til. Mangfold og overskudd på helse og penger gjør at vi klarer oss nok. Vi følger med i timen, vet å finne. Men altfor mange går i fella og finner seg i det.

Forbrukerråd og Helsedirektorat, media og dypdykkere av gravende journalister bør fotfølge matkjeder og matprodusenter og næringsmiddelindustrien for å opplyse hele det norske folk om hva vi stapper i oss av mat og drikke, frukt og grønnsaker. Og kom ikke med med småskrift nederst og bakerst. Sett trompet for munnen. Gyv løs!