NÅR DØREN ER LAV OG PORTEN ER STENGT?

Hva slags sivilisasjon lever vi i når man stenger kirken? Har det hendt i noe land i krigstid eller krisetid at folk ikke kan søke til det kristne fellesskap?

Vel var vi samlet på Rådhusplassen etter 22.juli, men på selveste 23.juli ble Oslo Domkirke fyllt av søkende, skremte og fortvilte Osloborgere. Det var ikke foran Storting og Bystyret – det var i Guds hus vi måtte møtes. Der var døren høy og porten vid.

Denne vinteren har folk flest kjent på tungsinn og ensomhet. Ungdom har ikke fått vært unge. Barn har mistet sosial lek og glede. Studenter har blitt kriserammet både hva gjelder kunnskap og helse. Voksne har i all ansvarlighet holdt seg unna fellesskap og felles løft. Og vi gamle har bare blitt eldre og stillere.

Min egen helse har vært perfekt. Men likefullt har jeg kjent meg syk på sjelen med tungsinn og pessimisme . Jeg har måtte hente opp gleden. Stress kan man måle på hvordan man leser. Når man flakker og tar siden nok engang, når man skummer avisene, når man ikke legger fra seg mobilen foran viktig Tv-program – da er man ikke på plass med seg selv. Jeg har vært corona-lammet. Også i hodet.

I Norge skal krisetider leges med sport og friluftsliv . Ut på tur, aldri sur. I byens parker og strandpromenader går det 17.mai-tog av folk og hund.

Det norskeste av alt er å dra på hytta. Det er et folkekrav – et frihets-symbol ! Uansett smitte og pandemi og næringslivskrise, stengte skoler og lesesaler, butikker og kultur – ta ikke fra oss hytteturen! Aldri!

Men hvem roper etter åpne kirkerom ! HVor er landets biskoper ? EN DAG satt Oslo-bispen i Dagsnytt 18 med et ansikt full av sorg og sinne . Hun burde vært like ofte i studio som helsetopper og byråd og ministre . Teatersjefer og kulturfolk har blitt hentet inn. For ikke å snakke om sportsgeneraler ! De har alle gitt sine vitnesbyrd om hvor vondt vi har det. Igjen og igjen. Landets prester og kirkeledere fra bygd og by – hvorfor er dere så lavmælte og saktmodige. Hev røsten! Vær i rommet!

Vi har det vondt. Om vi er hverdagskristne eller troende, søkende eller gudsforlatte – alle folkeslag har søkt til sin kirke i nødens stund. Med eller uten munnbind. Hva er det med Norge? Er vi en kulturnasjon ? Er vi siviliserte ?

HVorfor er ikke døren høy og porten vid ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *