NÅ GÅR DE ETTER BILEN VÅR.

Budsjett og klimakrise. Dyrere drivstoff og dyrere strøm Altså dyrere å kjøre bil og også el-bil. Vi må ta inn over oss at privatbilismen må skrotes eller i beste fall krympes.

Vi må innstille oss på at vi ikke kan bare ta bilen vår og kjøre ivei. Det begynner å bli alvor nå.

Sist var det parkeringsavgift på kjøpesentra. Vi skal ikke bruke bilen til disse handleplassene våre – egentlig. Vel dreier det seg innledningsvis om noen kroner mer for å stå der før vi fyller posene fra trillevogner og i bilen – vi har penger nok, må vite. Men miljøpartier og andre styringsrvrige grupperinger sier rett ut at vi skal ta kollektivtransport. Eller sykkel. Sykkel til ukeinnkjøp før helgen eller til IKEA? Det går jo ikke. Da blir det hjemsendte varer til døren. Men de varene kommer jo med bil, de også.

Så er det debatt om parkering ved store sykehus som ligger langt ute på jordet. Pasienter og pårørende, men også ansatte pleiere og leger skal komme med kollektivbuss. Det går ikke tog. Og jobben med turnus og vakter er jo til alle tider utenfor bussrutetider. Og et fylkessykehus har ansatte fra hele det store fylket. Igjen hvordan skal dette fungere når privatbilen ikke er velkommen?

Da sist jeg tok fra Oslo til Sarpsborg med min Range Rover ( diesel!) slo det inn i meg at norsk kulturliv vil bli hardt rammet hvis publikum skal måtte ankomme med tog eller buss. Solie Brug Galleri ved Soli-elven like før Sarpsborg er basssert på at folk skal ta turen med privatbilen til gallerigrinden. Det går selvsagt verken buss eller tog inn i skauen. Og unge og spreke syklister er ikke målgruppen.

Hele Norge er fylt av gallerier og museer og samlinger og opplevelsessentra som ligger slik til at man må ha publikum med privatbiler. Blaafargeverket, Kistefoss, Remmen Gård osv osv hele kysten rundt fra nord til sør, og i daler og flatbygder forutsetter kjørevei og privatbilisme. Turistbusser, selvsagt, men de forurrenser jo de også. Utenfor allfarvei ligger norsk kunst og kultur som venter at vi skal ta avsted med familie og venner for å oppleve noe stort eller mindre stort, men ekte og norsk. Det er vitterlig ingen som har reist debatt om hva som vil skje hvis privatbilismen skal bort og kollektivtransport inn. Og eller frem med sykkel??

Tar man hytten fra det norske folk, tar man livet fra dem. Da blir det spetakkel. Som under pandemien. Nordmenn drar mer og mer på hytten. Hjemmekontor og fleksitid gjør det mulig. Eller nødvendig? Utbygging av hyttefelt og fritidsleiligheter både til fjells og ved fjord er en kraftnæring. Men hvor mange av disse områdene planlegges ved toglinjer? Hvor mange drar avsted med barn og hund og svigermor for påsken eller Sørlandsferien om sommeren med bussen? Selvsagt brukes privatbilen fra dør til dør.

Vel – vi kan spøke og le, riste på hodet og tanke at SÅ galt kan det da ikke gå.

Jo. Faktisk kan det det. Og kanskje MÅ det det. .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *