LYTT PÅ RADIO.

Ja, gjør vi egentlig det.

Som Enkefrue hører jeg alltid på radio. Det er det første jeg slår på om morgenen. Jeg hører bare på P2. Det er som dagsrytme, som klokke, som selskap , som fellesrom . Nyheter – Ekko – Nyhetslunsj , til og med samenytt osv. Radiolytting er for å kjenne landet mitt. Og P2 står alltid på også når jeg låser meg ut. Så er det liksom noen der når jeg låser meg inn igjen.Da er det noen venter og er hjemme.

NRK lider av reprise- sendinger . I beste radiotid på lørdag og søndag morgen sendes velkjente program nok engang. Da blir det Alltid klassisk , velsignet være.

En vakker sommeraften satt 14 voksne venner fra nærlingsliv og i ledelse rundt generøst middagsbord. Samtalen gikk lystig og lett om siste reise, nytt fra barn, og ferieplaner. Men så ble det om bok og politikk , ikke minst. Samtlige var internasjonalt orientert – referanser gikk fra Economist og Financial Times til hjemlige Dagens Næringsliv og Finansavisen og Klassekampen .

Plutselig ble jeg klar over at jeg satt der og refererte til noe interessant på radio som ingen andre hadde peiling på. For ingen hørte på radio stasjonært og regelmessig . Alle hørte på PODCAST ! Samtlige hadde sine favoritter. Samtlige podcast var seriøse og hadde, som Economist , høy kvalitet.

Podcast er er et nytt og sterkt fenomen. Selv har jeg tastet og lastet og lyttet. NOen er forskrekkelige » løse i fisken» uten redaksjonell form og innhold. Men fenomenet er ikke bare kommet for å bli, det er uhyre interessant å lære seg å skille – som alltid mellom skitt og kanel – , finne kunnskap og relevante problemstillinger til såvel forskning som politikk. Fremskrittet må frem – podcast er fremskritt.

Podcast forsterker vår tids individualisme,. Podcast er fragmentert lytting – vi søker til enhver tid hva den enkelte av oss finner fristende og verd vår tid og oppmerksomhet. Der er ingen faste programtider, ingen tydelig redigering. På samme måte som vi kan skrive og mene i vei på vår blogg – i stedet for å sende innleserinnlegg, skrive debattinnlegg ol, så er podcast hver mann sin radiokanal. Det er som en kraftig understrøm av radio – og kan også være TV-program som går som podcast forøvrig – og det er opp til den enkelte av oss å lytte, lære og finne .

Kringkastingssjef Eriksen presenterte her om dagen NRKs høydepunkt for TV-høsten. HVorfor holder ikke han ikke en slik presentasjon av radioprogrammene ? Eriksen understreket statskanalens betydning som kulturbærer for det norske folk. At vi skulle samles om Tv-begivenheter – og særlig viktig å fange ungdom, fikk vi å vite.

Jeg har flinke ungdommer i familien. De leser bøker, følger med i samfunn og politikk. Men de ser aldri på Dagsrevyen! De hører aldri på P2 . De følger med på CNN, de laster og taster og . De hører på POdcast!

NRK er vårt fellesrom. Vi trenger å sitte » rundt leirbålet» . Kjenne på at vi er mangfoldige og norske og har tilhørighet. Kringkastingssjefen burde like kraftfullt annonsere til og for oss om NRKs radiotilbud. NYhetsdivisjonen er formidabel. EKKO er dagsaktuell og har en stab av kunnskapsrike medarbeidere. MUsikk og kultur, underholdning, Salongen og dokumentar.

I mitt stille sinn tror jeg egentlig at det er for sent. Tidligere hørte vi til og med på fiskerinytt! Og ingen ringte til voksne folk under Dagsrevyen . Nå går vi hver for oss med lyd på øret og nyheter på skjerm.Hver bidige dag takker jeg for statskanalen vår, men det sniker seg på en bekymring om at det er forbi.

Til sålenge – LYTT PÅ RADIO!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *