KROPPEN ER DEN STØRSTE DELEN MED ET LITE HULL TIL SJELEN.

Det blir så mye kropp om sommeren!  Den syns så mye mer fordi sol og varme, ferie og fritid gjør at vi flagrer ut og vekk plagg etter plagg. Shorts og det som mindre er, singlet og stroppløs, ryggløs og utringet – vi kler oss uanstrengt, luftig, løst og ledig. Også når vi er i byen og i butikk, på kafe og gatelangs. På skjæret og i fjæra, javel, men i menneskelig bofellesskap blir det underlig med så mye bar kropp.

Barnekropper er en fryd. Ungdom – ja, tildels det samme. Men særlig påtrengende er avkledd voksen kropp som bekrefter at alder krever sitt tillegg og vedlegg. Og det er mindre frydefullt.

Men langt mer alvorlig er at kroppene generelt er blitt større – folk er blitt fetere, bredere, tyngre.Også ungt folk. Ikke vet jeg, men på sykkelrolig observasjon og ellers i gange til og fra får man plutselig en ikke-statistisk mengde med noteringer om at alle har da lagt på seg? Media påstår det samme, ekspertise på slank og frisk, strekk og tøy, helse og det motsatte blir daglig hentet frem for å sende signaler til skrekk og advarsel . Vi leser trussel-intervjuer og 10-budsregler om slanking, da mest som skjønnhetsråd, må vite.

Selv har man nylig latt seg behandle av en ernæringsekspert. Han har gjennom-analysert privatkjemien og mineralbeholdningen i min voksne skikkelse. Nå går jeg på kraft-for av diverse naturlige tilskudd for å ballansere opp systemet kombinert med fysisk fostring, trim og svim, søvn og hvile!   Og vann – bøtter av vann. Ikke gjelder kaffe eller te, ikke suppe, øl eller vin. Man SKAL  drikke 2 liter vann hver dag! Spesielt når man har latt seg forplikte til teppebombing av ernæring.

Dette med å drikke vann, få i seg fuktighet, er fasinerende. Toppidrettsutøvere har vannflasken som sutteklut, selv svømmere har drikke på spesialflasker tilgjengelig ved bassengkanten ved hver snurunde. Når supertrenede fotballspillere får krampe i leggene, er det fordi musklene har for lite vann i systemet. Energibanene i beina blir stengt, blir for trange og tørre, og man får vondt.

Min ernæringsekspert blir rødmusset og opphisset av å forklare meg hvorfor en bevisst og dame som meg  som lever til de grader sundt og riktig,  likevel må ha tilskudd av mineraler . Han ivrer over seg over at kroppene blir tyngre og stivere, eldre og sykere – vi blir fetere fordi maten vi spiser ikke er sunn!  Den er langt mer forgiftet enn vi vet om. Forgiftet av prosessen, av transport, lagring, behandling av sprøytemiddel og av kjemi. Av kommers! Epler fra kontinentet i import er 20 ganger sprøytefremkallt, mens norske Hardangerepler får denslags bare 3-4 ganger i sesongen. Pluss at jordsmonn, luft og lys fører naturlig  helse og kraft i hvert epletre der vest i landet vårt.

Kjøtt er ikke lengre kjøtt. Kjøtt kommer fra underlige avls-vesener.  I Norge burde vi har mer geit og sau , hevder min rådgiver og entusiast. Mel er fabrikkvare mer enn kornprodukt. Blomstene vi pynter bordet med, er silikon og dør ved å smuldre, ikke vissne. Det må jo være en sammenheng mellom antall pizza pr. innbygger, pølse i brød og tonn med potetgull og altfor tunge og store kropper og vektøking pr. samme norsk innbyggerflokk ?  Denslags mat-inntak legger seg som støp og sement i fordøyelsen og hindrer gjennomstrømning i energibaner og kropprenselse.

Kortreist mat, økologisk mat, mindre styr og jål – mer ekte vare som man har tid til å sanse, lukte og nyte? Hva med sjelen – den som er den minste delen?