KONGEN OG JEG – om akupunktur.

Ikke at vi har snakket sammen, men det har stått i avisen at monarken også tyr til akupunktur. For å styre rike og land, for å holde seg oppreist i stolen og gå rett i ryggen på den røde løper trenger selvfølgelig en moden kongekropp  både skyvehjelp og noen fendere. Nå er det en stor fordel ved å være konge, vil jeg anta, man kommer først i køen og får den beste hjelp hvis og når man trenger lege og sykeseng.

Men til sålenge, i travel hverdag, for å holde seg gående, styrende og glad i et helt folk og ellers sine nærmeste, så trenger sikkert monarken gode knep og daglig helsebot, rent fysisk. Det å legge seg ned for at noen skal lese kroppen, kjenne på hvor det trykker og strammer, småverker og irriterer – se det er der en akupunktør  med nåler og klok kompetanse kommer inn – både til Kong Salomo og Jørgen Hattemaker.

Selv har jeg i en rekke år hatt hjelp til å holde en sliten kropp i godt gjenge av en  utdannet akupunktør – særlig når man bor i et land mot nord, med mangel på lys og varme og har pådradd seg «reumatika filharmonika». En kroppslammet ektemann får behandling med nåler for å holde lungekraft og pust gående når ellers ikke kondisjon kan oppnåes, lik oss andre. Jeg vet at akupunktur virker.

Vår akupunktør  har høy sykepleierutdannelse, men studert akupunktur i Kina. Hun er voksen og klok og erfaren, stolt av sitt fag. Som tilleggslærdom studerer hun ernæringsfysiologi. Alt dette kommer hennes pasientflokk til storartet gode. Hun leser oss alle, setter sine nåler, kommer med oppmuntrende tilrop om egeninnsats og helsehold. Hun gir bot og god bedring både til kropp og sjel.

Man går jo ikke til fastlegen hvis man ikke fossblør eller har brukket en arm, eller har feber på ramme alvor. Man går ikke uten videre for å be om hjelp til en vond nakke eller stram muskel, trett hode og guffen, kraftløs kropp. Det er da man søker akupunktur – nettopp som fender eller skyvehjelp.

Vår flinke akupunktør gremmes av både debatt omkring alternativ medisin generelt, men  ikke minst av missoppfatning av sitt eget yrke. Hun opprøres samtidig av utslag av «cowboy-praktikanter» som stikker sine nåler på godtroende og helsesøkende pasienter, uten dokumentert utdannelse. Aller værst er kanskje den arroganse skolemedisinere har til den tusenårige kunnskap som kinesisk akupunktur faktisk representerer.

FOLKEOPPLYSNINGEN er et NRK-program som sendes på mandager med tema alternativ behandling. Der sauses ihop synskhet og healing,  varme stener og ditto hender. Og altså akupunktur.Det er opprørende hvordan den unge programleder, som er fysiker forøvrig, tok for seg denne tusenårige behandlingsformen. Det ble føyset bort i underlig tåkeprat såvel fra en forsker på denlags som fra en fagforeningsleder. Konklusjonen var at joda – det hjalp med placebo-effekten  – liksom på lur for ellers var intet bevist.

Som om ikke placebo-effekt virker hos skolemedisinerne også!  Selv hos tannlegen, spør man meg. Jeg bestiller time hos fastlegen fordi jeg tror det er noe alvorlig feil. Dagen jeg sitter på venteværelse, er jeg blitt så mye bedre – bare ved å ha time. Tannlege Sam er vennligheten selv og vips – så er smerten nesten borte!

Alt som ligger i rand-sonen av skolemedisin, kan hjelpe – hvis det er seriøs erfaring,forskning og utdannelse som ligger til grunn. Disse tilliggende herligheter kan være til stor hjelp, til bedre hverdag,  bot og bedring. Min vinterstive kropp blir mykere. Min søvn dypere. Spenninger både hist og her glippper og slipper. Og jeg får kloke ord om egen innsats både i pust og pes, mat og drikke.

Alle pasienter på alle sykehus burde like naturlig som å få vask og stell og tannpuss også få tilbud om akupunktur! Legevitenskapens hjelp når det virkelig røyner på, er gudskjetakk nødvendig og avgjørende. Men til sålenge og underveis er det kraft i de gode nålestikk . Energibanene åpnes opp, kroppen gis mulighet til å lege seg selv, blokkeringer i systemet løsner, og kraften kan komme igjennom.

Gjør som kongen!  Nåler hjelper!

 

 

3 kommentarer til «KONGEN OG JEG – om akupunktur.»

  1. Ja, du har blitt bedre av placebo-effekten. Flott! 
    Men du har ingen «energibaner» i kroppen, det er ingen «blokkeringer i systemet» ditt (håper jeg da, blodpropp er en skikkelig kjip opplevelse sies det), kroppen din leger seg selv hver dag hele året selv uten nåler og at «kraften kan komme igjennom» skjønner jeg ikke hva er.

    1. Hadde det enda vært så enkelt – kroppen trenger «skyvehjelp» til å lege seg selv. Det er akkurat hva akupunktur og oestopati gir. Nakken er plutselig stiv – da gjør nåler og god behandling av forsvarlige hender underverk. Osv……

  2. «Alt som ligger i rand-sonen av skolemedisin, kan hjelpe – hvis det er seriøs erfaring, forskning og utdannelse som ligger til grunn.» 
    Hvis det fortsatt virker når seriøs erfaring, forskning og utdannelse ligger til grunn, så ER det «skolemedisin».

Det er stengt for kommentarer.