KLAR TALE.

Det kalles diksjon – kunsten å uttale en tekst eller tale.

Som trofast NRK-tilhenger må det være meg tillatt – hvilke kvalifikasjoner kreves av faste programledere og ellers utagerende journalister i å formidle nyheter og annen seriøs tv- og radio-formidling til det norske folk? Lærer de noe om å heve røsten og snakke tydelig? Kreves ferdigheter i diksjon?

Vi trofaste er jo mest voksne og godt voksne mennesker. Da er det kjent fakta at jo eldre man blir, jo dårligere hører man. Og det har slett ikke bare med selve lyden å gjøre. Det hjelper ikke bare med høreapparat. Godt voksne mennesker kobler informasjonen saktere! Stemmene må helst være klare og ordene distinkte . Man må ikke snøvle.

Som kinodame gikk det klare beskjeder til kinomaskinistene – jo eldre forsamling , jo lavere lyd . Høy lyd ble støy. Film er mye lyd. Men samtaler og dialog blir klare nok – og utenlandske filmer har dessuten undertekster, takk og lov. Men lydbildet – musikk og vind og vær og støy. – er dominerende i nymotens film. (Gammelt knep: jo dårligere story, jo høyere musikk)

Men hva gjelder radio og TV , – det er aldri problem for lyttere og seere foran skjerm og ved radio selv å heve eller senke volumet . Men så er det den menneskelige tale, debatt og dialog. Heldigvis har NRK en generøs og korrekt holdning til dialekter. Medarbeidere får lov til å snakke på sitt naturlige morsmål. Det er berikende at det norske språk har en så rik flora.

Men hjelpe oss hvor vanskelig det kan være å lytte til kloke ord når deltagerne ikke snakker klart og tydelig. At NRK inviterer oss alle til å snakke i vei som gjesteartister, .får så være. Politikere er taletrengte og taleklare, men når selveste Erna trygg og klok farer i vei på sitt bergensmål – man kan miste både appell og klokskap. Hun snakker ofte så fort . Og når nå debattanter sitter på hjemmekontor med rare kameravinkler og så har en engasjert dialekt og mumling – da blir poengene borte i stemmegrums. Ikke minst i viktige DAGSNYTT 18. Forøvrig er gullrekken av programledere der eksemplariske i uttalekunsten – diksjonen. Ingen nevnt ingen glemt.

Men tilbake til NRK. Vår statskanal. Det burde være et sertifikat for å slippe til i seriøs formidling at man hadde bestått eksamen i diksjon. Og kanskje et lynkurs for panelet i klar tale i muntre program som NYTT PÅ NYTT at de ikke i farten bare skal henvende seg til hverandre og le seg skakke. Få av gjestene snakker distinkt og i lunt tempo. Det glipper for så mange av oss på fredagskvelden, vi – der hjemme. Vi kan jo se programmet i reprise med undertekster, selvsagt. Men det gjør vi jo ikke – dagen-derpå-morro er ikke det samme.

I god teaterkunst-tradisjon er det mest de eldste, veteranene som idag på scenen praktiserer «teaterstemmen» . Særlig Nasjonalteatret har hatt de største skuespillere med de største stemmene . Og de er der ennå ! Sverre Anker Ousdal snakker Flekkefjord-dialekt som klinger krystallklart for oss alle – ikke minst vi eldre. Fordi han kan «tale». Han trenger ikke denne mikrofonen på kinnet, han nei.

NRK har et ansvar – mer enn andre kanaler – å være vår kulturbærer også i norsk talespråk – sånn til hverdags. Vi trenger å forstå hverandre mer enn noen gang. Vi har det vanskelig nok i den store mediaverden. også. Da må folk på skjerm og radio løfte haken, åpne munnen og kanskje se for seg den enorme tilhørerskare de har foran seg – ikke minst våre nye landsmenn -. Budskapet kan være så mangt, både skjemt og alvor. Men husk KLAR TALE! i det minste i kjeften.