JULEN – JA! ADVENT – HVA?

Man skulle tro at siden julen er så omfattende og altoppslukende i vår kristne tradisjon, så ville også adventstiden bære preg av det. Men nei – folk flest ( ! ) skjønner knapt spørsmålet. Advent ?

Jo – det betyr kalender med 24 luker og staker med 4 lys og utendørs-leddlys på balkong og tujatreet. Jo – sannelig bedriver nordmenn sine advent-skikker. Det betyr stress og press og travelhet. Skole og jobb – det går på høygir. Og det er Black Week i ukesvis. VISA-kortet går varmt.

Advent betyr håp og ventetid. Vi forbereder selve julehøytiden som altså er 24.desember – på Juleaften.Det er da julen begynner ! Det er da vi skal spise julemat. Det er da vi skal være sosiale – ikke bare med oss selv og våre, men med venner og bekjente. Julekonserter og julebord og kirke og kino. Opera og teater. Klubben og foreningen. Gjerne gjengen med. Hoi- hvor vi går.

Nå spiser vi all julematen før jul. Vi feirer hverandre og alle andre med julebord og selskapelighet i hele desember. Alle julekonsertene er utsolgt. Og mørketiden bekjemper vi med mykje lys og varme! Det trengs her nord. Det gir glede.

Men i følge vår kristne tradisjon – juletradisjon – skal vi altså vente. Spare opp og forsake . Vente på julen. Vente på Jesu Fødsel – på kristendommens egentlige mål og mening.

Vi venter ikke. Vi feirer julen før julen.Tenk om vi kunne ha all denne sosiale varme og jubel og omtanke og giverglede i romjul og hele januar ! Julen varer jo helt til påske!

Men klokken17 på Julaften – da blir det dønnstengt og stille og hjemmelukket. Det store fellesskapet skrumper til kjernefamilien ( hvis nå den finnes.) Heldigvis er det julefilmer på kino, men ellers blir alt privatisert. » Ensomheten – kom – her har du din høysesong» .

Kirken inviterer oss alle- takk og lov. Og TV-n skinner sitt digitale lys så ingen krok er mørk.

Og så har vi sporten. Ut på tur helst på ski. Og på Gardemoen er det trøkk – Syden venter, og vi flyr oss vekk.

Vårt forhold til vår kristne tilhørighet kan vi åpenbart måle på hvordan vi markerer adventstiden.

Desember er fri for alle. Alle med tro og ikke-tro. Så da så…..