JAN GRUE OG JEG.

Det var boklansering hos Norlie Bokhandel. Jan Grues nye bok om posthumanismen skulle presenteres i samtale med Dag Hareide. Jeg ankom pr. el-sykkel i god tid og satte meg ned med et eksemplar av den nye boken. Den var umiddelbart svært krevende, men jeg tenkte alt ville bli mer avklaret ved samtalen mellom de to.

Jan Grue ankom i sin tunge rullestol. Jeg er kjent med rullestoler- denne var forbausende kort og liten, men bevares – effektive hjul og tydelig letthåndterlig. Forfatteren beveget seg ut og opp for å hilse rundt og ellers ta en titt på noen bøker i hyllene. Dag Hareide hilste på – vi er bekjente – og jeg sa jeg gledet meg til å møte mennesker med gode hjerner. Dag bemerket – «og med gode hjerter» . Håpet han antydet at det også omfattet de av oss på tilhører-setene. Samtalen ga mot og lyst til å skjerpe seg. Å sitte forøvrig i en bokhandel, innrammet av bøker, med 60 voksne interesserte, lesende folk og de to herrer ved podiet – det ble en hyrdestund i en katedral.

Jan Grue fascinerer meg. Det er noe med hans unge fremtoning og alder. Og hans vakre og alvorlige ansikt. Glimt i øynene og lett til smil, men han har en åpen og lys seriøsitet ved seg. For en tid tilbake satt han i på fredagskvelden i NYTT PÅ NYTT hvor det jo i panelet skal være sprudlende replikker i forbifarten. Jan Grue skar igjennom med lavmælt og begavet morskap som overrasket alle oss som aldri før hadde opplevd mannen . Ikke bare var han ny, men annerledes.

Og det er det Jan Grue er. Hans forfatterskap og hans liv og virke går ut på å løfte opp i en intellektuell verden med, en levende virkelighetsbeskrivelse av hvordan man må leve et anderledes liv. Han utforsker ikke bare arbeid og fest og livet generelt, men ikke minst utforsker han språket – det byråkratiske, diagnostisering og hjelpemiddelbesvergende univers han og andre som er annerledes ,må forholde seg til i SIN vanlige hverdag. Han reagerer sterkt og stadig på det han kaller sosialpornografisk fremstilling av mennesker som er funksjonshemmet ( et ord han misliker enormt!) og altså annerledes.

Jan Grue fikk som barn en diagnose -spinal muskelatrofi. Han er rullestolbruker. Han er professor i språkvitenskap og i kvantitativ metode for spesialpedagogikk, forfatter av noveller, barnebøker, spaltist og ble hedret for » Jeg lever et liv som ligner deres» – en betagende litterær fryd av en bok.

Hvorfor betyr Jan Grue så meget for meg – bortsett fra lesefryd? Min ektemann ble annerledes 5 juni 1994. Han ble truffet av en bil og meid ned på sykkel. Brakk nakken og ble lamm. Hele 22 år levde min mann og jeg og vår familie i en helt dramatisk ny virkelighet.

Takk og lov for at vi hadde styrke og ressurser. Takk og lov for at vi hadde i » ryggsekken» et livet langt liv hvor min mann og jeg hadde viet livene våre til verdier utenfor oss selv, at noe var viktigere enn oss selv. Hvor ofte tenkte man ikke på hvordan et ungt menneske som blir rammet av » å leve annerledes» kunne greie all den kraft som skal til for å oppnå lykke og fullt og rikt menneskeliv med en så dramatisk start. Som Jan Grue.

I vårt liv handlet det om time for time, dag for dag år etter år Å VÆRE TRAGEDIEN VERDIG. For min mann i rullestol – alltid pen i tøyet, alltid oppreist i tanke og omtanke, aldri sutrende, men evig takknemlig – han ble f. eks. hoiet ned til i stolen, ropt til med fornavn som om han ikke bare hadde gått i stykker i kroppen, men derfor også i hodet. Min mann var en prins!

Det er også Jan Grue. Han bruker all sin kraft til å løfte seg selv og alle annerledes unge og eldre opp i en verdighet. Når navnet nevnes blir folk så opprømte av positiv begeistring .Han er på et vis en norsk Steven Hawkins.

For all del – boken om posthumanismen, den forskerhjerne som ligger bak hans faglige tyngde må ikke skremme noen fra å lese og lytte til Jan Grues menneskelige og poetiske formidlingsevne. Hans video om hvorledes han ble far og møtte foreldrerollen – er akkurat så gjenkjennelig for det enhver mann opplever til enhver tid . Muntert og sårbart, lett selvironisk .

For en lykke i alderdommen å berikes av ung kraft. Løp og kjøp, les og lær.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *