HVORDAN KAN DYRE SKO BIDRA TIL KULTURARVEN?

På el-sykkel ikledd rød hjelm og rød ryggsekk ankom Enkefruen luksus-butikken Gucci i Akersgaten. . Hun hadde sett en annonse for sandaler – Gucci-sandaler! I høy alder må man ha riktige flate sko, også til sommerantrekk. Helsesandaler går til hverdags, men dog ikke til fest. Og da de høye hælers tid er forbi, ble altså Enkefruen fanget inn av ideen om snobbete sandaler fra det italienske motehus.

Dørene gled opp og vakre unge kvinner kom straks til, ønsket velkommen med innbydelse til myk stol og tilbud om vann eller te. Syklisten på 80 tok imot både stol og vann fra krystall-glass, må vite.

Jeg fremførte mitt anliggende og den unge kvinnen kom med en storblomstret skoeske, like storblomstrede silkeposer – en til hver sko. Sandalene var et syn! Prøvde dem umiddelbart. De smøg seg rundt de gamle føttene. De passet!

Det er to ting man burde ha på hjem-lån i to uker før man går til innkjøp: nemlig senger og sko. De sko som kjennes perfekt på teppet i skobutikken viser seg hjemme på parketten å likevel å irritere lilletåen eller gi gnagsår der bak. Og rett og slett være for små og trange. Den ytterst servicevennlige unge kvinnen skjønte poenget.

For da Enkefruen fikk som et sjokk vite at skoene kostet 6000 norske kroner! – ilte hun til med å forsikre at man kunne komme tilbake nettopp etter to uker, få pengene tilbake hvis kjøpet viste seg å være feil. Forutsetningen var at sandalene bare måtte brukes innendørs på de persiske (?) teppene.

6000.- kroner er skrekkelige mye for sandaler! Riktignok finnes det ikke maken. Gucci- merket dekket overflaten. De skinte, de glitret, de var hvite og lyse og lette og dekorert med gullgule lisser . Etter flere glass italiensk vann fra krystallglass, muntre overlegninger, om hvor viktig det var å kjøpe KVALITET – ble det kjøp.

Enkefruen syklet hjem, pakket ut den vakreste posen, den like vakre esken med matchende silkebånd og de to silkeposene til hver sko. Det hele ble stilt opp som en installasjon i stuen. Det ble tatt bilder til nærmeste familie som smeltet av synet. ( de fikk ikke vite prisen!) Samtlige gratulerte mormormoræus med de kuleste sandalene på Gimlehøyden!

Men hvordan ble dette bidrag til kulturarven? Jo – som ferie-lektyre leste jeg nylig boken til Arnt Stefansen ITALIA. På side 306 forteller han om hvorledes motehuset Gucci bidrar til et byggeprosjekt hvor drapstedet der Cæsar i år 44 ble knivstukket – det enorme Pompeius-teatret – nå skal gjennoppstå! Som Arnt Stefansen skriver: «Endelig skal en av de mest kjente hendelser i Romas historie presenteres for publikum på den måten den fortjener».

Enkefruen har følgelig gitt sitt bidrag! Man ser frem til den høytidelige åpningen med invitasjon. Hvor man forventes ankomme i vakre sandaler fra Akersgaten i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *