HVA HAR EL-SYKKEL MED KORPS Å GJØRE?

Det er skjønne mai. Og hvert år tar media opp 2 temaer: 1) Hvordan står det til med korps-bevegelsen og 2) eldre på el-sykkel.

Så enkelt. Og så media-banalt.

For å ta det første først. Det er jo 17.mai snart, må vite. Og vel er det Barnetoget i Oslo som alltid vekker den største oppmerksomhet. I Norge feires Nasjonaldagen i Hovedstaden med barn i parade – ikke militære som skal hilse landets Konge og hans hus. Det er vi stolte av – med all grunn. Men i den forbindelse er det altså korpsene som årlig trigger journalistene til å bedrive journalistikk. Hvordan står det til? For det blir jo ikke noe sus og fart over 17.maifeiringen uten alle skolekorps og KOngens Garde og Kampen Janitsjar og annet fremragende påfyll av voksne musikanter i stramme uniformer og veltrimmet fremdrift.

Man husker den gang en ung og fremadstormende radioreporter intervjuet dirigent av det beste av alle korps, nemlig Kampen Janitsjar om «helsetilstanden» foran Nasjonaldagen. Joda – vi ble forsikret om at alt var storartet både med oppslutning og musisk kvalitet. Da var det at den unge reporter tok sats og spurte: » Men dere er jo bare menn? Hva med kvinnene? » Dirigentens svar kom prompte ( på pent norsk) . » Sånn har det ALLTID vært. Hos oss er det bare mannlige medlemmer. » Ferdigsnakket. Men nei – her skulle fremskrittet frem og den unge insisterte:» Er ikke det diskriminering? Og hva går dere da ikke glipp av?»

Man kunne høre hvordan den arme dirigent sank hen. Det var jo så politisk ukorrekt å bare tillate mannfolk i dette utøvende, fremragende felleskap om musikk og marsjering og uniform. I full åpenhet, må vite! Og i moderne tider! Han nærmest hvisket frem.» Jo, det er mulig vi går glipp av flinke ung kvinnelige musikanter .Det er jo blitt mange av dem også » Dirigenten skjønte han lå dårlig ann. Men så tok han stats! Med påfallende sterk stemme sa han: » Det må da sannelig være tillatt fortsatt!» Det ble ikke dradd lengre.

Kampen Janitsjar er landets beste musikkorps : De har en nettopp maskulin kraft både i musikk, men ikke minst i fremdrift! De går så rakrygget og så sterkt i steget ! Det er en fryd! Alle andre korps fra frivilligheten mangler nettopp rett-fremover-kraften. Drilljenter og aldersvarianter gjør at det ofte famles og improviseres. Men med rørende charm for oss som ser og hører, Men veldig ofte er utøverne grav alvorlig – det ER jo både stort og høytidelig å spille for Konge og Det Norske Bunads- Folk.

Apropos Barnetoget! Selv har man begynt å la barn være barn og korps være korps – for å konsentrere seg om FANENE ! Både skolefaner og korpsfaner. Særlig det første. Velsignet være de hundreårsgamle skolefanene som har sine klassiske uttrykk. Nå har det blitt furutrær, elg og enda flere trær og barn som alltid må være i etnisk blanding , selvsagt! og mange selvlagde elev-varianter av hobby-kvalitet . Det å bedømme skolefaner er forøvrig en munter selskapslek når man er i privat hus og hage med TV*n reportasje fra Slottsplassen. Anbefales.

Så var det EL-SYKKEL og eldre. Som trenet syklist på EL-SYKKEL , har man utgitt flere muntlige varseltrekanter om hvor utfordrende det er å gi seg hen til el-kraft på 2 hjul i trafikken. Hvis man er blitt gammel! Hvis man ikke har syklet siden konfirmasjonen .Man må ha ferskt trafikk-hode, kunne lese gatelandskap og øvrige fartsutøvere og ikke minst fotgjengere der foran. . Man må virkelig ha trent et helt sykkelliv før man trett av muskelstivhet og nedsatt pustekraft , kjøper seg ny el-sykkel. Den bør forøvrig være sterk og sikker og DYR. Og ha lavt innsteg. Man må sitte slik et begge beina kan gå ned samtidig i bakken når man må stanse, særlig stanse brått. For det må man.

Et godt tips er å kjøpe seg glade klær og glad sykkelhjelm og alltid smile HVIS man må ta seg fram på fortau. I sakte fart – selvsagt. Ingen blir sinte på en SMILENDE frekk-kledd eldre kvinne eller mann som lar fotgjengerne beholde fortauet i sitt tempo. Sykkel må vente eller ta seg frem i eget felt. Hvis det nå er et eget felt, da. Husk endelig at batteriet må tas inn til ladning, og da må sykkelen stå tørt så ikke kontaktpunktet blir utsatt for regn. ClasOhlsson har presenning!

Kom skjønne mai – la det gjalle fra trompet og dundre fra trommer. Korps er jubel i gatebildet, uansett kjønn og kvalitet og alder. Og EL-SYKKEL er det nest -beste man kan skaffe seg -etter barnebarn. Det er jubel i sjelen og i beina.

Lykke til.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *