HOLD LESEDAGEN HELLIG.

Det er faser og situasjoner i livet hvor vi har altfor god tid. På venteværelser. På flyplasser, På bussen. I bilkø , På sykehus. Eller i alderdommen.

Det er da vi kan lese bok. ( Vi har alltid med bok. Kindle, lydbok eller virkelig bok, papirbok.) Men folk flest flakker på skjerm. Og har noe på øret og er fraværende. Mobilen er en del av kroppen ., Få sitter og leser avis.Det er uhyre sjelden man ser noen som sitter i ro med boken på fanget på benken, på restaurant, på trikk og buss eller venteværelset.

Moderne innredning i hjemmet har da også kuttet ut bokhyller ,ser vi. De trengs ikke lengre i fremadstormende travelhet Vi har sett det på reklamen. Vi kjenner ingen – til sålenge.

Fersk forskning og statistikk viser nemlig at vi leser mindre bok. Barn og ungdom, ung som gammel. Riktignok leser de som alltid leser, mer og mer. Men det bare sukrer elendigheten. Bibliotek er populært – et treffpunkt- gudskjetakk -som tilbyr plantefrø og musikk, film på skjerm – og fremfor alt – fortsatt bøker. Moderne bibliotek er travle møteplasser – i vår barndom var bibliotek et helt stille og vakkert område hvor man hørte sko ( ikke joggesko) på gulvet og hvisking frem ønsker ved disken før man satte seg i selve lesesalen. Det var dørgende taushet.

Noen av oss samler på bokhandlere . ( og fiskehandel og slakterbutikk ! ) Bøker er det eneste vi shopper – vi som har livet et liv og har alt. Vi må ha den siste boken – ! Den som alle snakker om. Selv om hyllene hjemme har mangfoldig bøker vi ikke har lest.

Det har gått ut farevarsel om at vi ikke leser bøker lengre. Rett og slett. Det er fare på ferde – for dannelse, for kultur, og sannelig også demokrati. Harold Bloom sa at demokrati er avhengig av dyplesere – de som leser alltid og hele tiden. Uansett.

Hva gør man med dette? Forlag og forfattere, kulturpolitikere og samfunnsdebattanter, skoleverk og forskning har ustoppelige utspill. Det skulle bare mangle.

Man hva gjør den enkelte av oss? hva gjør foreldre? Vi alle helt privat og personlig?

Hva gjelder lesekondisjon og leselyst og lesekonsentrasjon så har man erfart at man kan måle sinnstilstand og stress på måten man leser. Da min ektefelle var i livsfare , kunne jeg ikke lese forsiden på VG engang. Man må ha en slags sjelero – være på plass med seg selv. Man kan ikke være rastløs og i farta. Derfor er det så godt å lese bok når man sitter på fly. Man kan ikke gjøre noe fra eller til . Tiden er bestemt – bare å sitte der. Alltid bok på flyreiser – og ikke bare bla i magasinet der foran.

Vi trener på alt og det meste. Vi passer kropp og helse, Vi har klokker som advarer oss om færre skritt, dårlige og mindre søvn, puls og hjerte og hud og hår. Jogging og golf, vi sykler inne og ute og nye medlemskap i maskinparken. .

Hvorfor ikke trene på å lese bok? Enkefruen i all tilbaketrukkethet har laget seg en plan. Først hjemmekontortid med finans og nyheter og nettaviser og avtaler og sannelig brev og hilsener. Blogg . Dispiplinert hverdag.

Men også skal det leses bok minst 2 timer hver dag! Som trening, som pliktløp. Hver dag. Men kan lystlese, selvsagt. .Men der slurver man vei fordi man har det så travelt.

Å lese er å være stille.Det er så mye larm og leven rundt oss. Så derfor skal vi ikke bare leve i litteraturens verden og lese bøker, men vi skal også leve i mer stillhet. Rett og slett.

Vi skal helligholde lesedagen.