GJESTEOPPTREDEN PÅ MARIENLYST.

Så var man der igjen – invitert til Dagsrevyen. Plutselig ble man som 80-åring relevant – et lengre intervju på en nettside med påfølgende oppslag i Dagbladet.- hadde gjort inntrykk. Det var spissformulerte ytringer fra en gammel dame om hvordan alderdommen fortoner seg . Ikke på privatplanet, men i fellesrommet.

Som Kinodame i Oslo gjennom mange år hadde man i kraft av å stå ansvarlig for et tilnærmet monopol på filmrepertoiret i hovedstaden, måtte stå til rette for filmer som gikk og filmer som ble avvist. Slikt ble det dengang stor ståhei om. Muligens fikk man plass i Guiness Rekordbok for opptredener og oppslag i alle kanaler, i alle aviser og ikke minst i NRK.

Så når man nå igjen ankom resepsjonen på Marienlyst i Tv-huset , ble man storartet gjenkjent og mottatt . » Er du her igjen? Fortsatt? Hva har du nå uttalt deg om nå da? » Å hvor yngre og gladere man ble.

Siden kroppen hadde gjennomgått en ryggoperasjon og gangevnen var noe nedsatt, hadde man tatt med rullator for å beherske med rett rygg og raske steg avstandene i korridorene i NRK. For der er det avstander, må vite!

Huset på Marienlyst er digert! Rommene innledningsvis er store og luftige og vakre med arkitektur og kunst og stilsikre møbler. Radio-huset gir en medie-katedral -atmosfære. Selv sikkerhetskontroll- installasjoner er neddempet. I Tv-huset har det kommet digre glassdører som skal hindre terrorister. Men perfekte resepsjonister sitter alltid serviveklare og vennlige.

Apropos sikkerhet mot terrorangrep – det nytter ikke å bruke egen bil hvis man skal på besøk. Bilkjøring opp mot NRK er sikret med digre stener og kjetting og stor oversikt over trafikk innenfra. Derfor er det parkeringsplasser langt fra inngangen. Man må komme gående. Sykkelstativ derimot er generøst tilbud nesten helt til svingdørene.Man må drosje seg frem. Greitt nok – der betales for transport siden det aldri er betaling for innsatsen for debattanter.

Fordi man som kinodame bodde i tilnærmet naboskap, ble man som kirkens nødhjelp tilkalt når noe på dagsplanen hadde gått skeivt, invitert i full fart til å snakke om film og kino. Det tema var alltid populært, selv i rolige tider.

Og aldri har man fått penger for strevet. Man har vært gratis-deltager i 25 år. Vel – det var jo en del av jobben og lønnen som kinodame. Man kunne på 80-tallet også bruke privatbil – før terror-var blitt også et norsk trusselbilde -. Man tok aldri kilometergodtgjørelse heller. Så har man syklet, selvsagt. Også gratis for vertskapet i alle år.

Så med beste samvittighet tar jeg nå betalt drosje til og fra.

Journalister i NRK kjenner kinodamen. og de vet at gjesten har trening både i kropp og sjel. Man vet man skal snakke om. Man vet å levere. Det setter journalistene pris på.

Denne gangen opplevde man igjen hvor interessant det er å sitte i «green room» . Man treffer alltid på kjentfolk som man nikker til fra dagens hendelser der ute i livet. Som man plutselig blir på snakk med. Det er bonus for å være med i Dagsnytt og Dagsnytt 18, Nyheter i nyhetsredaksjonen i radio, i Ekko. Her er det historier man kunne bekjenne – nyslåtte nervøse statsråder som plutselig måtte stå tilrette på Tv for statsanliggender man hadde fått ansvaret for og som man ikke kunne nok om, fersk som man var!Medbrakte sekretærer bar ikke bare vesken, men også trøstende vanntilførsel og oppmuntrende tilrop. Andre toppsjefer som aldri nedlot seg til å konversere med noen, bare ta fra Twistposen og være på hugget, ta grep.

Sminken er en hvileplass til sålenge. Flinke folk som heldigvis ikke bare kliner på, men som vet at sinnarynkene mellom øynene må dempes og øyene må få klarere blikk og mer glans. Tv2 er alltid hardere på labben – NRK har mer hensynsfull teknikk. Man har lært at jo høyere man er på rangstigen, jo senere kan man ankomme. Vi andre må komme i meget god tid – gjerne drøye timen før sending. Statsministre kan komme når det passer – skulle bare mangle. Særlig mannlige ledere – de trenger mindre sminke og stell.

Besøket ble så vellykket. Det knitret inn Facebook og Twitter og meldinger – alltid fra tilhengere. Motstandere ligger i beste fall på lur.

Kringkastingssjef Eriksen har med styre og stell fått klarsignal til å flytte NRK fra Marienlyst. Alt var bedre før. NRK er et landemerke, et storartet historisk signalbygg i Oslo, landets hovedstad. Mange av oss liker ikke tanken. HVorfor kan ikke alt bare vare og vare ……

Det går ikke lengre. Moderne medieproduksjon trenger andre og gjerne mindre produksjonslokaler. Mitt siste besøk bekreftet inntrykket av at dessverre – Marienlyst er for stort, for mange og eviglange korridorer, lukkede dører og veldig veldig stille!! .

NRK på Marienlyst er STORT ! Takk og evig pris for at vi har vår statskanal. Måtte den vare evig som det – ikke minst derfor må riktig hus forme riktig innhold inn i den nye tid.

Takk for besøket! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *