GI MEG FACEBOOK FOR ET KONGEDØMME.

Vi har nylig feiret en prinsesses 18.årsdag. Hun ble myndig som det heter. Men denne prinsessen blir veldig mer myndig enn oss andre den dagen. Hun trer aktivt inn i arverekken av norske monarker. Hun skal i fremtiden bli Majestet. Og må dermed fra nå av innimellom studier fremstå og opptre og ta del i offentlige begivenheter og ikke lengre bare som datter av et kronprinspar.

18årsdagen ble en stor markering både i det offentlige rom og i samtlige media ( bortset fra Dagsavisen) . Riktignok sterkt neddempet på grunn av corona, men det dundret fra kongelige kanoner, de tre statsmakter tok imot jubilanten på en slags kombinert hyllest og studietur.

Men vi hennes undersåtter ble stittende fascinert ved TV for å følge gave-overrekkelser, historikere og kommentatorer som kommenterte, og fremfor alt prinsessens første direkte intervju. Avisene beskrev den unge prinsessens fremtreden,. Flere skribenter hadde lengre omtaler om monarkiets stilling ved å ha møtt en fremtidig monark. Media hentet også frem flere ungdommer som ble spurt om hva de mente såvel om jubilanten og ikke minst om hvordan de så på den livsoppgave hun nå startet opp med. Alle ønsket lykke til. Alle mente hun var skikket.

Kongedømme står og faller med de mennesker som » sitter på tronen». De må bli respektert av folket. Og de må rett og slett være » likanes».

Og folket – det er oss på SOSIALE MEDIA. Det er der vi må møte våre kongelige. Og de møte oss. Selvsagt i levende live på røde og mindre røde løpere land og strand rundt. På balkongen og i Holmenkollen, på gallerier, ved minnesteder, i kirken og på høytidsdager.

Men i vår digitale verden ser vi hverandre på nettet. Og det er der vi også vil se de mennesker som er vår konge og vår dronning.vårt kongehus.

Går det an å kombinere dette med den distanse og den opphøyethet , den glans som også er viktig i et monarki?

Det er ingen vei utenom. Det er der fremtiden vil måtte ligge for en styreform som på mange måter er «gammeldags».

Kongehuset må lære seg å opptre og behersker de sosiale media. Selv tror jeg det er en stor mulighet for å vise folket hva de faktisk gjør, hvor strevsomt de også har det, hvorledes de forbereder seg og gjennomfører alle sine plikter og oppgaver i inn og utland.

Det som sjelden kommer frem i diskusjonen og omtale av vårt kongehus, det er hvilken utrolig rik livsoppgave de menneskene har. Det må da være flott å vite hva du skal bli til ( vi andre roter rundt) hvor enestående det er å faktisk bo og tilhøre et helt land, Vi andre har kanskje 20 tilhengere – de har millioner! De treffer de mest interessante mennesker, og hvis de har litt vondt i hals og hode står en spesialist der på minuttet.

Det er all grunn til å gratulere prinsessen med 18årsdagen. Hun har en lysende fremtid – også på Facebook.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *