GI ALDER ET FORSVAR.

Er det noe verden – og USA – nå trenger så er det kloke eldre menn og kvinner. Vi er sulteforet på dem.

Nylig ble Høyesterettsdommer R Bader Ginsburg begravet og hedret for sin lange innsats . Hun døde i en alder av 87 år, og alle ba til Vårherre om at hun måtte overlever sin kreft fordi hun så inderlig trengtes i det offentlige rom i sin stol i USAs høyeste domstol hvor hun hadde med sin klokskap, sin humanisme og toleranse satt sitt stempel og preg på avgjørelser gjennom 27 år. Hele USA sørget over RBG . Og kvinnens alder ble plutselig gitt en rockestjernestatus. ( unnskyld ) .

Joe Biden har fått høre det fra første dag han meldte seg på som presidentkandidat: Han er jo så gammel! Dessuten vil han i løpet av eventuelt 4 år som president bli enda eldre – tenk det!

Det har blitt vitset, og han har blitt hånet. Han har blitt kryssforhørt om helse og kropp, sin hukommelse og konsentrasjonsevne. Han har smilende slått tilbake og sverget på at han – hvis han blir president – skal være transparent og dønn ærlig om sin kroppslige kapasitet og styrke til enhver tid.

Men hva med sjelen ? Hva med dannelse – anstendighet – innlevelse og toleranse ?

I USA er rasisme det evige problem og den uopphørlige utfordring. Da snakker vi om etnisk ulikhet i rase og opprinnelse. For all del – også rasisme hva gjelder kjønn og religion. Verdens ledende demokrati har sannelig sitt å stri med.

Den brutale, ulidelige og ustoppelig valgkamp vi gjennomlever , har gjenskapt et stygt rasistisk fenomen – aldersdiskriminering! Av Joe Biden. Tullebukken TRump slipper utrolig billig unna ( han er 3 år yngre) . Pressen fokuserer umiddelbart på et feilsteg eller en feil-formulering hos Joe Biden. Så er vi der igjen.

I riktig gamle dager hadde man et begrep – DE VISE MENN. Det var i tider hvor det var respekt for alder og erfaring. De eldste satt øverst ved bordet. I mange kulturer gjennom tidene ble viktige avgjørelser for fellesskapet løftet opp og frem for et råd av de eldste blant likemenn – og sannelig også kvinner, skjønt mer sjeldent. Og først etterhvert. (Pinlig.)

Joe Biden er hva USA trenger FORDI han er eldre. Fordi han har livserfaring. Fordi han er klok. Fordi han er kompetent. Det må da være tillatt å bli kroppslig preget av langt og livet liv. Også som president.! Så lenge sjelen er i takt og hjernen like så. En klok mann øverst ved bordet som reflekterer, lytter og aldri slutter med å ha ny og ung kraft rundt seg – DET er hva Joe Biden representerer.

Tidligere kunne statsleder være syke og gebrekkelige. De kun regjere fra sykeseng og rullestol. Også den gang var media pågående, – og statslederne måtte bruke all verdens avledningsmanøver for å skjule kroppslig svakhet.

I 2020 nytter det ikke å unngå rampelys og TV-lys og sylskarpe penner. Det blir bare verre og verre. Også dyrking av ung kultur og ung kraft, tidens uutholdelige rastløse søking

Men nettopp derfor skal man ikke undervurdere allminnelige menneskers – også ungdommens – behov for lederskap utøvd med klokskap og lang erfaring både i livet og i politikken.

Det har hendt før – at de eldste er best. Nå er det alvor – Joe Biden er eldst når det gjelder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *