GENSERVÆR – 2 spesielle forklaringer som ikke har noe med hverandre å gjøre.

Min mentor Saul Zaentz – filmprodusenten -var en usedvanlig personlighet. Født i USA, men av europeisk og jødisk herkomst.Han skaffet seg rikdom og hell som plateprodusent før han ble filmprodusent på livstid. » Amadeus» – «Den engelske pasienten» » Tilværelsens uutholdelige letthet » og Gjøkeredet» er hans mesterverk. Han hadde eiendommer i Italia og Scotland og Paris. Men han bodde i San Fransisco .

Han samlet rundt seg yngre film og kinofolk fra flere europeiske land for at de skulle gi ham impulser fra litteratur og film og teater . Han ville lage filmer ikke for Hollywood, men fremfor alt for Europa. Vi skulle tipse ham om disse kunstartenes klimasituasjonen i våre hjemland, om bøker og film. Og vi fikk også nærmest pålegg om å lese de bøker han selv hadde blitt interessert i. Og gi våre vurderinger.

Kunderas forfatterskap fikk jeg vite om og lese fra ham. I utgangspunktet et umulig prosjekt å lage film av og fra. Men det ble en suksess – regi av P. Kaufman.( Ikke av Milos Forman fordi da hadde hans sønner blitt straffet av regimet i hans hjemland Tsjekkoslovakiska).

Jeg tilhørte en i denne kretsen, og tidvis inviterte han oss til sine hjem for at vi skulle sammen studere film -han hadde et enormt DVD-bibliotek. For eksempel Brødrene Tavianis samtlige filmklassikere – de er jo håpløst å få lastet ned, dessverre. Der satt vi da med fri kost og losji og hadde seminar til langt på kveld. Utrolig og givende.

Vel – Saul bodde i San Fransisco. Hva har nå det med genservær å gjøre? Genser er nødvendig plagg der. Jeg spurte ham hvorfor av alle hans deilige hjem- hvorfor foretrakk han San Fransisco.

Da var det han sa:» You have to fight so much in life – why fight the weather?» Byen hadde» sweather- weather. «- nemlig. Genservær.! Vel var det jordskjelv der fra tid til annen , men byen hadde altså et perfekt klima. Der valgte Saul Zaentz å bo. Og kunne sloss seg til og skape de største filmer.

Selv liker jeg også genservær. I høy alder trives jeg med skyer og skygge. I skrivende stund er det friidrett på TV i Roma i timesvis. Også midt på blanke dagen. Da er det velsignet med norsk genservær i junidagen. Kjølig ute med vind og vær. Perfekt !

Vi i Norge må sloss med været. Det er så mye vær. Ikke rart at vi kan være kranglete og kantete. Vi må bruke så mye energi på været! Vi er nok ikke et mildt og fredfullt folkeferd. Kanskje det skyldes at vi ikke kan dette med genser som sommerplagg Vi forventer nakne skuldre og tynne skorter. .Men lengter selvfølgelig etter sol og sparkende varme.

Takk og lov – friidretten venter innendørs. Ute er det Sweather weather. ! I selveste høysommer juni.

Mye å være glad for!