FOTBALL OG MANNFOLK.

Det er liketil å tro. Her har vi kvinner i generasjoner klaget over at mennene våre er tause og tagalle. Ikke snakker de om følelser, ikke har de følelser, ikke viser de følelser. Det er en hel verdenslitteratur om dette både i dikt og prosa.

Riktignok kan mennene våre juble og leke og vise barnslig sider når de er med barna sine – særlig de minste både i parken og på trilletur og i heimen. – De viser faderlig omsorg, heier og pusher sine håpefulle litt eldre på banen, på trening og i skisporet. Og de gråter når moren deres er død. Og hunden.

Men mellom oss voksne, oss ektefeller – der blir de tillukkede og kun praktiske og greie nok i hverdagen. Tar sine plikter, støtter og deltar og er med på fest og høytid og ferier og familietreff. I gode og onde dager.

Men de snakker jo ikke med oss! Sånn på ordentlig om hvordan de har det – egentlig!

Husker Erling Kagge fortalte at han en dag skulle av gårde å treffe en god gammel venn fra studietiden som han ikke hadde sett på mange år. Han fortalte det til sin kjæreste, gikk avsted og kom hjem etter 3 tiner . Da spurte kjæresten om hvordan lunsjen hadde gått og om hvordan det stod til med vennen. » Nei, et snakket vi ikke om» var svaret fra Erling.

Nå vet vi hver bidige dag at mennene våre har følelser. Vi ser det på Tv . Vi ser det under EM i fotball fra Tyskland. Ikke bare skriker de, de gråter og jubler, klemmer og kler seg utagerende og gir av hele fulle seg. Før ,under og etter . 2 ganger 45 minutter .( pluss ekstraomganger og straffespark)

Voksne vettuge mannfolk ( og noen flinke kvinner) snakker om fotballens lover og regler, om stjerner og primadonnaer, om trenere og tradisjoner. De kan alt om høydepunkt fra år tilbake. De dyrker sine udødelige helter og kan alt om de nye stjerneskudd. De mener og mener om dette unike spillet mellom 2 fotballlag og fotballnasjoner som om dette er verdens aller viktigste hendelse akkurat der og da.

Paven har sagt av alt verdens likegyldige temaer, er fotballen den aller viktigste.

Vel har vi kriger og Trump og flyktninger og klima – og et skremmende Kunstig Intelligens- fenomen som tar bolig i hjernene våre. Men ikke noe for fotballfolket er viktigere enn VAR . (VIDEO ASSISTANT REFEREE.) Altså en videodommer som levende fotballdommere kan får assistanse fra når de skal ta viktige beslutninger under kampens hete.

Her går voksne fotball- fans helt av skaftet. De diskuterer som om VAR er fotballens død eller tvert imot fotballens fremtid og redning. På ramme alvor. I timesvis. For eller imot! Ja eller nei.

Norsk politikk skal ikke begynne en ny «Norge inn i EU-kamp.» Den vil splitte oss. Vi trenger å stå sammen.

Å diskutere VAR er enda farligere. Den debatten vil ødelegge oss. Intet mindre.

NRK stanset sitt oppsatte program i går etter en 8.delsfinalekamp for å bruke timen på å diskutere VAR. Uviktig er Dagsnytt 18, Dagsrevyen må komme senere eller et annet sted.

Som enkefru og begeistret sportsinteressert gammel dame nyter jeg min travle dager foran skjermen. I en forferdelig verden gir det jubel å se noe så henrykkende morsomt og samlende ufarlig som tusenvis av elleville fotballfans.

Og dessuten få bekreftelse på at mannfolk HAR følelser, er lekne og gale og sosiale – på sine tribuner og med sine egne koder.

Hvem vinner EM mesterskapet 14. juli? Ikke vet jeg.

Jeg går etter utseende.