FOTBALL ELLER FESTSPILL – hva samler oss nordmenn.

NRK satser på fotball. Onsdag kveld var det Fredrikstad mot Sarpsborg i CUP-serien. Den kampen ble sendt i sin helhet.. Samme kveld var det åpningskonsert i Bergen. Der var det festspill, må vite. Den begivenheten ble ikke sendt på NRK.

Tirsdag ble Abelprisen delt ut i Aulaen. I år var det første gang en kvinne ble tildelt prisen. Karen Uhlenbeck er en stor forsker, men også en stor personlighet. Abelprisen rager like høyt som en Nobel-pris. Norge skal være stolt av å ha den ære å hedre det intellektuelle menneske med en slik pris. NRK viste ikke den begivenheten heller. Vi fikk et glimt på Dagsrevyen.

Vi har feiret 17.mai i det ganske land. NRK teppedekker grunnlovsfeiringen – dvs. først og fremst barnetog. Fremfor alt barnetoget i Oslo. Skulle bare mangle.

ALDRI har NRK funnet å dekke bekransningene den dagen på Vår Frelsers Gravlund . Wergeland – Ibsen – Bjørnson og Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm. Selv mener jeg at det er høydepunktet på Grunnlovsfeiringen i Hovedstaden. Der møtes «borgere» av byen, høy som lav, venstrefolk som konservative, bunadskledde som blådressede. Det er et stille tog på grytidlig morgen som beveger seg i god tradisjon for å høre talene og korsang, man nikker og hilser og står på faste plasser. Jeg har tipset ambassadører og tilreisende dit for å oppleve denne tradisjonelle høytidsstart på dagen med oss. Det er ikke bare et stykke norgeshistorie, men fremfor alt en kulturel dokumentasjon. Stillheten i omgivelsene, skjønnheten i trær og blomster, gravstenene i all sitt alvor – jeg vet ikke noe norskere på 17.mai.

Og i alle byer og bygder i det ganske land har de slike norske vakre tradisjonelle morgenritualer. Som stille forbigåes på skjerm og på trykk.

Seremonier 8.mai på festingsplasser både i Oslo og i andre byer hvor nordmenn av dag hedret nordmenn fra dengang da – se, det ble til glimt i farten på nyhetene.

NRK svikter sin oppgave som kulturbærer ved å nedprioritere kulturelle merkedager, høytidsstunder, merkestener i det ganske land, på små som store scener. Det arrangeres intellektuelle og ofte krevende seremonier , det avdukes og åpnes og markeres konserter, maleriutstillinger, prisutdelinger . Tidligere ble det rullet ut røde løpere ved nettopp Festspillene i Bergen, ved Høstutstillingen i Wergelandsveien, ved teaterpremierer, – vi som slett ikke kunne delta hverken her eller der – vi fulgte spent med nettopp på NRK. Det bandt oss sammen i åresvis.

Nå for tiden slår statskanalen til i ukesvis med Melodi Grand Prix for både barn og ( visstnok) voksne i finaler ( og semifinaler!)både hjemme og ute. Kom ikke der.

Som nordmenn vil vi gjerne sitte rundt leirbålet, ta bølgen, kjenne på fellesskap og tilhørighet. NRK gir oss alt dette til fulle i idrett og i sport. Vi er altså en sportsnasjon , ingen kulturnasjon!

Jeg tror NRK og media og vi alle undervurderer behovet for dypdykk i vår norske tilhørighet. Vel er verden stor og farlig, som Majesteten jo har klokt sagt – vi nordmenn er alt og så mangt. Men vi elsker landet vårt, vi heier på helter og heltinner, vi vil stimuleres og løftes og samfunn av idag, men med røtter og natur og hverandre som har holdbarhet og kvalitet i tid.

NRK er ikke kommers og tribunefyll. NRK er tradisjon og kultur. Det kan til og med også være lønnsomt – på sikt.

Hva med OLSOKDAGENE i Nidaros! Husk festivalen i BARONIET I ROSENDAL

Vi er klare, kjære kringkastingssjef Eriksen.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *