FORSLAG TIL NYTTÅRSTALE.

Kjære landsmenn.

Jeg gruer meg for det nye året. Mye ser vondt og vanskelig ut.

Været er ikke som det var. Bare her på Gimle blåser det rart fra alle kanter – voldsomt og hardt, og så plutselig blir det helt stille. Det var ikke slik før. Vinden er helt uberegnelig.Utenfor vinduene er gresset grønt. Og i romjulsdagene er det  7 plussgrader! Jeg som hadde satt bort sykkelen for  vinteren!

Finanssituasjonen er like uberegnelig. Plutselig er det dommedag – plutselig er det optimisme. Det er ekspertise fra inn og utland som mener alt og så det stikk motsatte – som kollegaer i lavkarbodebatten. Selv har vi lært oss at når økonomien i den store verden er farlig så skal vår økonomi i vår lille verden holdes i sjakk. Vi tørr ikke  å bruke penger. Vi sitter gjerne midt på gulvet til det går over. Da får vi høre at nettopp dette bidrar til elendigheten . Jo værre finansverdenen har det, jo mer skal vi forbruke. Løp og kjøp. Vi skjønner oss ikke på slikt, vi privatpraktiserende økonomer.

Europa er ikke hva det var. Det sprekker i alle ender. Samhold og styrke, fred og fordragelighet, respekt og vilje til felles løft – selv ikke i festtalene blir dette nevnt. Stakkar Danmark som skal holde EU i tømmene, som om de ikke har mer enn nok på hjemmebane. Ikke rart vi som er europeere ble beveget over Dag Frølands «Levende lys» – den  ble uhyggelig aktuell nå ved årskiftet.

Jeg er mest redd for ungdomsledighet. Sterk kraft i opprør over meningsløshet, over mangel på arbeid, over ikke å få være til nytte. Sulte, sinte og voldelige – og i tusentall! Det er farlig, det!

Vi som fikk styrke og optimisme fra Obama, vi som ble hans beundrere og tilhengere, vi kjenner oss uttrygge for amerikansk politikk og hva som kan skje med både Obama og demokratiet i USA. Vi ser ikke noen presidentkandidat som når ham til knærne engang. De siste signaler går på at  Donald Trumph  enda engang truer med å melde seg på. Vi som hadde pustet lettet ut når Sara Palin ble bortblåst. Og TeaParty-bevegelsen er vi livredde for. Sønnen vår mener Romney er mannen – selv er vi i sterk tvil.Han er for ordentlig på håret!  Vi gruer for Amerika’s nye år.

Og så til det værste.

Her hjemme blir det vondt å være norsk når rettsaken mot ABB begynner over påske. Forsvarsadvokaten har allerede sagt at det blir forferdelig. Vi tror ham. Media vil teppedekke begivenheten på alle sider og alle kanaler til alle tider av døgnet, ukesvis. Det blir ikke mulig å rømme fra og unna.

Mitt store håp for året 2012 er at vårt norske rettsvesen vil stå rak og strak opp mot denne enorme styrkeprøven for vårt demokrati hvor den 3. statsmakt skal utøve sin myndighet. At dommere, aktor og forsvarere vil opptre med all verdighet og klokskap. Dette vil bli testen på vår norske sivilisasjon i moderne tid. Den værste voldsdåd i vår historie hvor ABB drepte ned for fote barn og ungdom på demokratisk sommerleir og bombet selve riks-styret og tok 77 fullstendig uskyldige menneskeliv – her vil  den norske domstolen få sin største prøvelse.

Hva kan vi så glede oss til i det nye år?  Jo – det er olympiade i England!  Rett over Nordsjøen og foran vår egen flatskjerm vil vi på normal døgntid kunne følge friidrett og diverse sportsgrener i storartet utfoldelse. Boris Johson den nest-beste ordfører i verden (etter Fabian Stang) vil med sitt gule rufsehår blåse i Londons sportstrompeter og  sykle både til og fra prisutdelinger og kappgang. Olympiaden i London vil bli leken og menneskelig og fair .

Siden vi er i England  –  vi rojalister og tilhengere av det grandiose historiske tablå  – vi vil kunne juble mot Dronning Elisabeth ‘s  60årsjubileum som fungerende monark. Det blir stort – vakkert og verdig.

Det røyner på i verden. Det gjelder å holde alt opp i  det historiske og det etiske perspektiv. Bare det som tåler å måle seg mot disse verdier, vil  holde mål. Alt annet er forgjengelighet, forgjengelighet.

Godt nytt år.

 

 

 

74 kommentarer til «FORSLAG TIL NYTTÅRSTALE.»

  1. Bare ikke Høyre kommer til makten å skaper det nye Kuwait der det er kun dem som jobber i oljeindustrien/Oljerelatert virksomhet som tjener penger å dem i annen industri blir «bruk og kast»  med mindlertidig ansettelser og kort-tids kontrakter i 3mnd for det er i den tiden bedrifter har bruk for deg og gjerne igjennom bemanningsbyråer i tillegg..Samt stillingsværn og fagforeningsarbeid som er gjort siste 50år bli svekket når få om ingen har et forhold til sin arbeidsplass..Hvorfor skal jeg organisere meg?skal jo bare jobbe her i 3mnd..Å DET ER FARLIG!! hvis Høyre får styre over enlengre periode..vil det skje en FARLIG dreining i arbeidslivet med en smal elite som styrer en hel arbeidsgruppe/bransjer…  HØYRE DET ER FARLIG DET!

 1. Ikke akkurat Ja, vi elsker …  men, Ja vi gruer oss? Det gjelder nok først og fremst for de av oss som valgte feil land å bo i på 90-tallet. Nå går vi til bunns i gjeld og mismot. 2012 blir det året da det verste kommer til å være overstått for nordmenn bosatt i Norge. Det kan ikke bli verre enn Breiviks massakre i 2011.  En økonomisk flau vind fra Europa kan nå Bakkar og Berg ut ved Havet – men da har dere Statens pensjonsfond Utland å støtte dere på. Det har ikke vi! 

 2. Det verste med denne nyttårstalen var ikke innholdet, men rettskrivingen. 
  Kjære 2012. La alle som oppdaterer sin status og/eller twitrer/blogger gjennom dette året motstå fristelsen til å begå urett ved å skrive «værste». I beste mening  =o) Mvh norsklærer

 3. jorda er omkring 5 milliarder år gammel, på hvilket grunnalg kan du si at det er bekymringsfullt å oppleve at gresset er grønt og at det nå er varmere enn i fjor vinter. Hvordan var vinteren får 400 år siden, tja kanskje ennå varmere?? hvem vet??. Hvordan kan ditt/vårt korte liv gi grunnlag for konklusjon av endringer i ett klima som har eksisert på godt og ondt for individene på jorda i 5 miliarder år?  

   Det økonomiske bilde i Europa er basert på åpen handel, og da nytter det ikke sitte her i Norge å holde igjen, når omtrent all handel skjer utover landegrensene våre. Tilhørte fortiden da vi større grad var selvforsynte…..alle skjønner vel det ???
   Og hvor rakner det i Europa? sterk overdrivelse, svartmaling uten hensikt. Demokratiske europa er nå redningen og ett ideal får flere land i verden, ser vi ikke også det nå???

  Ungdommen har aldri hadt mer tilgang til skole/utdanning enn nå, kanskje de bare reflekterer og det tilsynelatende kan virke som de føler mer meningsløshet, men at det faktisk etterhvert bidrar til en bedre verden å leve i?

  Amerikanere flest tror jeg forstår at Obama trenger litt mer en noen få år til få landet på fote igjen….

  Domstolene våre klarer fint AAB saken, for langt over 100 år siden avsatte riksretten en hel regjering til fordel for folket, der båndene mellom embetene var sterkere og klasse skille større.
  At det blir tøft ja, men at dommen vil bli riktig tviler ikke jeg på når man ser dagens proffesjonalitet i rettssytemet
  Avisene velger man selv om man vil lese, når man finner det for godt at nok er nok

  Mye unødige bekymringer her synes jeg, om det ikke var skrevet i ett ledd i en ironisering av pressen:)

    1. 7000 jeg klarer ikke tro på det 5 miliarder jeg begynner bare og le det er altfor teit

     1. Fy F for en gjeng kreasjonister det var her da.

      Er dette et forum for de lite beleste?

     2. Vet ikke om du mente jeg var en kreasjonist, men det kan jeg avkrefte umiddelbart. Å tro verden er 6-7000 år gammel vitner om totalt uvitenhet.

     3. Kallenavnet dit tilsier at du er en fornuftig person.

      De som har delt den ateistiske tanken med oss har produsert noen av de største vitenskapsfolkene i historien.

      Jeg anbefaler deg og lese litt om Richard Dawkins.
      Han har gitt meg mye inspirasjon og hjelp.
      Ellers har du  The Atheist Experience tv show.

      Fortsett og spre budskapet.

     4. Har nettopp lest «God is not great» av C. Hitchens. Neste er  «The god delusion» av Dawkins. Er svært glad for at begge disse to ateistene kjemper mot religion i offentligheten.

      Var lei meg da Hitchens gikk bort.

     5. Merkelig, faren min studerte i Glasgow på midten av 50-tallet. Der laget de olje i kjemitimene. Trang visst ikke tusen milliarder år til d…

   1. Pisspreik?  Hvor gammel tror du jorda er og hva slags dokumentasjon legger du til grunn?

 4. For din egen skyld håper jeg at dette er skrevet med ironi. Du viser tydelige mangler på kunnskap og evnen til å se hvordan verden er sattsammen. Det ser ut som din eneste kilde her i verden er VG.

 5. Israel  og USA vil angrepr Iran og  oljen vil gå fra 100$ til 200$ for 1 barrel. Norge vil tjene, men resten av EU vill bli værre of. Flere vil bli arbeidsløse og husprisene vil falle og mat varene vil stige da olje er en av delene de bruker til gjødning. EU vill falle og valuttan vil falle også den US $. Japan has problemer, Kina og India mister marked for mennesker bruker ikke sine penger mere, det smme som hendte i 1930. Australia er det landet som klare seg vil klare seg  best.

  1. USA har fått beskjed av China og Russland at hvis Iran blir invandert kan vi vente oss 3 verdenskrig. så tviler sterkt på det du sier skjer.

    1. Hva r d m mange kristne og Israel? Israels folk i Bibelen r IKKE menneskene i bandittstaten i Midt-Østen, men alle som tror på Gud. Selv Jesus var lite begeistret før jødene og kalte dem for djevelens yngel. Med dagens behandling av palestnerene, lever de lett opp til ryktet sitt

 6. Mitt forslag

  Makroøkonomi er noe skummelt og direkte ansvarlig for våre europeiske venners uføre. Dette begrepet er en del al av definisjonen markedsøkonomi, bare malt med bred pensel. På 70/80-tallet virket markedsøkonomien på samme måte som i dag. Maynard Keynes var arkitekten bak denne økonomiske modellen i 1932/3, som Roosevelt transformerte det amerikanske samfunnet med, og kalte det The New Deal.

  Når økonomien ble trang, devaluerte man. Med Euro’n er det nesten umulig, og det er akilleshælen til denne valutaen. Euro er m.a.o. skapt på utsiden av markedsmodellen som en kopi av den amerikanske dollaren, problemet er at dollaren ble introdusert lenge før Keynes modell ble aktivert. Så denne virket fra dag en av. Alle forsøk på å få stabilisert Euro’n vil feile, for den er stipulert for altfor høyt sammen med den europeiske obligasjonsmassen.

  Med så forskjellige BNP-verdier i de nye medlemslandene, måtte de med laveste verdier låne seg opp for å skape en høyere verdiskapning. De måtte så jevne denne forskjellen gjennom nedbetaling av lån som sin tur stabiliserte landenes indre marked og dermed trigget mer risikovillig kapital. Dette ville ha fungert med en mindre konjunkturbasert Euro-kurs fra begynnelsen av. Men grådighet og stolthet ville dette annerledes.

  Alle europeiske økonomiske problemer er koblet til langtidsvirkningen av at de tradisjonelle finansielle instrumentene virker så dårlig og har etterslep p.g.a. høye lån. Euro’n er altså bremsen nå, i stedet for en del av løsningen.

  Naturen svinger i takt med seg selv, og tar igjen det tapte over tid. Det rammer oss med ulike tapstall i menneskeliv og eiendom. Men motoren er på vikende front, fordi vi har allerede blitt for mange. Når vi treffer 2030-årstallene, kommer en meget ubehagelig sannhet opp for oss, at det totale jordbruksareal ikke kan gi verdens befolkning nok mat av korn etc.

  Men da er det for sent å stoppe utviklingen, for med 11 milliarder er vi langt over smerteterskelen. Fødselskontroll da, vil aldri få ned fødselsraten. Med selv 0,2 barn i gjennomsnitt i overskudd pr. år, vel jeg behøver ikke noen mastergrad i dette for å se katastrofen lenge før 2050. Maya-folket hadde en mye høyere fødselsrate, og den enden på syklusen de snakket om, kan være dette. Men da kommer den senere, men ikke med mye i forhold til tidsspennet de hadde.

  Vi står ved terskelen til noe verre enn smeltingen som skjer ved polene våre. Markedsøkonomien har gått ut på dato for et par tiår siden, og det samme med miljøforurensningen. Vi lar unge økonomer og politikere stå med det tyngste ansvaret, uten livserfaring eller ren jobberfaring utenfor partiene.

  På 60-tallet var det den eldre garde som sto ved roret, priser og vekst var kontrollert med konsumprisindeks. I dag blir prisene satt opp når som helst og med en haug av unnskyldninger. Den pubertale politiske effekten ser man i primære veivalg, der saker som spenner over flere stortingsperioder, blir fravalgt til fordel for populistiske strømninger som kan gi velgere. Disse effektene var mye mindre før, og dermed fikk vi mer stabilitet for pengene.

  Kanskje skulle pensjonerte og tilsidesatte kapteiner igjen få sjansen til å snu skuta. Da kunne vi se noen andre typer lys i tunnelen for 2013. Jeg har hverken Examen Artium eller fullverdig 9-årig bak meg, men jeg er ikke blind, og IQ er visstnok noe dritt sier de unge med iPhone og Bling.

  1. vi KAN få ned fødselsraten, man må bare tørre å få i gang en lovendring på hvor mange barn man kan få der det er verst, bare se til Kina, funker som bare pokker. Det er ikke en menneskerett å få mange barn og det er uforsvarlig totalt sett

 7. Jeg tror at Bibelen er sann og at det som nå skjer i verden er det som Jesus sa skulle skje før Han kommer igjen.  Jesus Kristus er verdens frelser.

  1. da har han vært her flere ganger, for det er ikke første gangen at det har vært slikt vær og katastrofer rundt om i verden. da jeg var liten(ca 40 år siden), var det noe vi kalte for høst stormer hver år med stor flo,kjempe bølger og storm, syns ikke at det som har vært nå er verre enn da. så ikke ta «helt av» enda….

  2. Enig med deg der sissii.. Jesus kommer snart ,men det er ikke snakk før om mange år. 2012 er Åndenes år, er nå vi alle blir testet av vår herre Gud og vår venn Jesus. 
   Les Matt  24.27-24.51, der står det hva som vil skje år domme dagen  er nær.

   1. Håper han ikke kommer til Norge da!  

    Blir jo litt pinelig, når det viser seg at han ikke får opphiold i Norge og returners til sin far, uten reelt behov for asyl.

    Han har jo alle særtegn, på en revolusjonær fra MidtØsten.

    Godt han ikke vendt tilbake i Norge i 1942, da hadde han med stor sannsynlighet, blitt lastet ombord på Donau og sendt til gassing av folk, som var døpt i hans navn!

  3. Ja, det er mye man skal høre …………………………….. Hva med å skaffe deg et gjennomtenkt liv i stedet?:)

 8. Tror man skal innse at verden alltid vil være i endring.  Med internett og TV blir alle saker presset opp i ansiktet på oss.  Dermed vil verden se verre ut enn den faktisk er.

  For det var mye verre før!   På 1500 tallet var f.eks drapstallene hundre ganger høyere enn i dag.
  Vi lever i paradis sett i perspektiv.  Man har en økonomi i Norge som er makeløs både sett i i forhold til nasjonal og internasjonal standard.

  Selvsagt skal man ta hensyn til utslipp av CO2 og potensielle økonomiske tilbakeganger. Men man skal ikke bruke dagene til å bekymre seg, for livet skal leves så positivt som man bare kan.

  1. Godt råd!  Har tenkt tanken. Dessuten – hvorfor bry seg?  Er det så nøye, da!

 9. Det som avgjer korleis ditte året blir er eins holdning! Eg trur at om ein har ei positiv holdning så vil ein klare å fighte seg gjennom det som er hardt og tungt å fortsatt sjå rett framover med håp! Og IKKJE OM vi kjem oss gjennom året men NÅR vi kjem oss gjennom dette året så vil vi stå enda sterkare, vi kjem til å vokse og gro, lære meir om oss sjølv og våre medmennesker. Så derfor ser eg ingen grunn til å spre frykt! Ta eit oppgjør med frykta di! Riv deg sjølv ut av fryktens ondesirkel, forandre din tanke gang til det positive! Tenke positivt & handle positivt 😀 Dette året blir det du gjer det til.  Eg trur at det året blir veldig bra eg 🙂 

 10. Profetiene i Bibelen går i oppfyllese.Se Jeremia 30,Hans menighet skal tjene Herren og sin konge (Messias),men Herrens vrede skal ramme de ugudelige,18-24,også vers;23,Se,Herrens storm,hans vrede farer ut,en rivende stormvind.Den virvler over hodet på de ugudelige 24,Herrens brennede vrede skal ikke vende tilbake før han har utført og fullbyrdet sitt hjertes tanker.I de siste dager skal dere forstå det.

   1. Peters 2.brev,vers;3.Først og fremst må dere vite at det i de siste dager skal komme folk som farer med spott og følger sine egne lyster.Hånelige sier de:Hva med løfte om hans gjenkomst?Våre fedre er død,men alt er som det har vært fra skapelelsen av.De som sier slikt,glemmer at det fra eldgammel tid var himler og en jord som steg fram av vann og består ved vann i kraft av Guds ord.Og ved vann gikk gikk den første verden under da den ble oversvømt av vann.Men de himler og den jord som nå er,har dette Guds ord spart til ilden;de holdes oppe inntil dommens dag da de ugudelige skal gå fortapt.For herren er en dag som tusen år.Herrens dag skal komme som en tyv.Da skal himmelen forgå med et drønn,elementene skal komme i brann og oppløses.Det skal være som på Nohas tid.

    1. Amen:) men, det vil ikke skjer før om mange år,men jeg vet at Åndenes år er her og det er virkelig nå vi blir testet av vår herre:)

  1. og alle skal ned på kne og innrøme at jesus er kongenes konge og herenes herre

   1. Den som tror på han at han døde for våre synder,skal ikke fortapes,men arve det evige liv.Han skal opprette et nytt rike,hvor de rettferdige skal bo,men først skal han ødelegge Satan,de ugudelige som ødelegger jorden og demonene.

 11. Flertallet – demokratiet – aksepterer ingen grenser. Derfor har filosofien om uavbrutt økonomisk (og befolknings-) vekst fått fritt spillerom. Dette er en gedigen flopp autorisert av statsledere som burde skjønt bedre. Når vi nå stanger hodet i taket er det bare en vei: ned.

  Hva vi kunne lært av Sovjet-imperiets fall var at overnasjonale instanser var en tåpelig byråratisk umulighet. Men neida, EU skulle trumfes gjennom med tvilsomme midler i de forskjellige nasjoner. Hva for svingende var galt med selvstendige, men samarbeidende, enheter?

  Samtidig som man innførte euroen, skulle også feminismen trumfes fram. Dette senket fødselstallet og arbeidskraft måtte importeres i hopetall fra fremmede kulturer. Så nå er hele Europa sosialt destabilisert og føkka opp til de grader. Gratulerer EU- og AP-pamper, dere vinner krigen, men taper slaget på vegne av hele den vestlige verden.

 12. Bra skrevet, bare synd du ikke skriver verst i stedenfor VÆRST. Er enig i at det siste har mer snert, men likevel . . . .

 13. Ikke når Obama til knærne…? Oida. Det er vel på tide å innse at Obama ikke har vært i særlig stor grad noe bedre enn Bush. Mange gode ideer og intensjoner, men lite godt er gjennomført. Jeg mener han har potensiale, men trenger lenger tid på seg. Om han ikke får det, så la det for pokkern bli Ron Paul som tar over. Om Perry eller Romney blir president, er alt håp ute for USA.

 14. Jeg må bare spørre: hva har religion med noe av dette å gjøre? Religion var (og er fortsatt) skremselspropaganda som skal få folk til å skape et fellesskap og i tillegg bryte ned de menneskene som fortsatt vil leve for sin egen frihet. 

  Prester som voldtar unger, mennesker som blir stenet til døde (veldig lite utbredt, men faktisk også brent på bål den dag i dag). For meg er det akkurat det samme hva folk mener eller tror, men det nærmeste jeg klarer å komme til Jesus er Criss Angel. 

 15. Jeg må bare spørre: hva har religion med noe av dette å gjøre? Religion var (og er fortsatt) skremselspropaganda som skal få folk til å skape et fellesskap og i tillegg bryte ned de menneskene som fortsatt vil leve for sin egen frihet. 

  Prester som voldtar unger, mennesker som blir stenet til døde (veldig lite utbredt, men faktisk også brent på bål den dag i dag). For meg er det akkurat det samme hva folk mener eller tror, men det nærmeste jeg klarer å komme til Jesus er Criss Angel. 

Det er stengt for kommentarer.