ER KUNST OG KULTUR PÅ FJERNSYN KULTUR?

Mye tyder på at svaret er nei. Når samtlige intervjuobjekt fra politikk og samfunn skal svare på spørsmålet om hvilken kulturopplevelse man sist hadde opplevd – så de nevner ALDRI noe de har sett på Tv.

NRK sender SVALBARD – MINUTT FOR MINUTT. For en reise. For en kultur. For en gjennomgripende læringsprosess og for en kontemplasjon . HVis Klassekampen ber om et eksempel på min siste kulturopplevelse, er denne døgnsendingen mitt umiddelbare svar.

Men dette er Tv-kulturell satsning. Men ellers dreier det seg om avisers dekning av det klassiske kunst og kulturbegrep formidlet på fjernsyn. . Som teater, konsert, film og gjerne billedkunst . Overføring av høytidsstunder i nasjonal sammenheng eller religiøse med seremonier og ritualer – de oppleves da som kultur. – det er intensjonen i hvert fall.

I mange år har jeg hatt abonnement på THE SPECTATOR . Ikke bare fordi man trenger en kilde til konservativ politisk debatt og tenkning , men ikke minst fordi magasinet har et bredt tilfang av kritikk og anmeldelser av bøker, film, opera, teater, billedkunst, radio og FJERNSYNSPROGRAM!

JOda – norske media anmelder enkelte storsatsninger på TV. Selvsagt hvis de er norskprodusert – skulle bare mangle. Enhver seriøs avis har regelmessig anmeldelser av litteratur. Ikke bare ved høstslipp og påskekrim. Dessverre er det altfor sjelden konsertanmeldelser. Teaterpremierer og operaforestillinger blir gjenstand for kompetent analyse. Filmpremierer fortsetter å bli anmeldt – i hvert fall med terningkast og meninger i all korthet.

Folk ser tv som aldri før. Trofast og trutt følger fredagsfolk LINDMO og NYTT PÅ NYTT – MESTERNES MESTER -osv. Nå dundrer mot oss Melodi Grand Prix – joda det norske folk er på plass. HUndretusen av oss ser fjernsyn.

Men hvorfor er ikke dette kulturtilbudet gjenstand for kompetent kritikk og anmeldelse?

HOVEDSCENEN er søndagshøytid i heimen. Og MEZZO går sin gang, men den er jo kjøpt og fjernsprodusert langt hjemmefra. Men begge disse klassiske musikkprogrammene gir STOR kulturopplevelse!

Og det er poenget – hvorfor inngår ikke kunst og kulturprogram på Tv i enhver seriøs avisredaksjons regelmessige dekning og analyse ? Sport og politikk, mat og helse, kropp og bil blir teppedekket av dyktige journalister Hvorfor ikke hva folk ser på TV?

Det var bare et spørsmål.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *