DRØMMEN OM SJØREISE (les cruise) – GIKK I KRUS.

I flere år har jeg drømt å ta Hurtigruten. Det har aldri latt seg ordne. Men nå i høy alder – 85 neste september – aktet jeg å feire meg selv ved å gå ombord og ta reisen rundt kysten.

Jeg har aldri skjønt hvorfor vårt norske båtselskap med sine stolte norske tradisjoner aldri kunne også seile fra Oslo og rundt kysten, Sørlandskysten. Ikke ukentlig og daglig, selvsagt. Sånn innimellom i hvert fall. Det ligger byer på rekke og rad som alle har kaianlegg. Hva er galt med Sørlandskysten og hva er galt med Oslo som sjøfartsby? Hurtigruten kan føre oss til Svalbard og eksotiske isområder – med eller uten korona ombord. Men ikke langs Sørlandskysten, nei.

For flere år siden ringte jeg derfor Hurtigruten for å antyde at kanskje kan det være mennesker i Oslo og hele Viken-området som kunne tenke seg å båtreise ut fra hovedstaden for å oppleve og besøke norskekysten, hele norskekysten og frem Kirkenes Selskapet hadde visstnok hatt tanken om noe slikt, men dessverre.

Men nå her om dagen stod det plutselig at i 2023 ville Hurtigruten gå fra Akershuskaien! Og tilbake! Jeg sendte sporenstreks en hilsen til min sønn og datter om at deres mor ønsket seg i presang til 85årsdagen en reise med nettopp – Hurtigruten. De sendte i kor at det var da en god ide!

Jeg ringte – opprømt og med et ungt sinn – Hurtigruten for å forespørre og kanskje avtale om en av de bedre lugarer.( så klart!)

Følg nå med: Joda – båten gikk nettopp fra Akershuskaien og kysten rundt opp til Kirkenes og tilbake, men kun til Bergen! Jeg ville ikke til Bergen! Jeg ville hjem til Oslo. Ikke buss, ikke tog, ikke fly! Sjøveien!

Jeg ga stygt fra meg. Da kom forslaget om – jo, på vei tilbake med ankomst Bergen kunne jeg bare bli ombord for så å gjenta ( rygge) til Kirkenes. DEN reisen ville da gå til Oslo og Akershuskaien !

Som om jeg skulle ombord i «The World». Vel er jeg glad i landet mitt og kysten min og misunner Kongeparet sitt Kongeskip – men ukesvis i høstværet selv i en dyr lugar – nei, det hadde jeg ikke kondisjon til.

Det viser seg at fra sjøfartsbyen Oslo hvor det ankommer det ene store (stygge) cruiseskip etter det annet – fra Oslo kan man ikke foreta en sjøreise ( bortsett fra til Drøbak og Bygdøy, Kiel og København) med avgang og ankomst i denne byen.

Akk ja – ikke kan man trøste seg med Skibladner heller. Drømmen min har også gått på grunn.