Det er ikke å anbefale å bli bundet til rullestol.
Nok engang opplever man det nedverdigende og ytterst sårende å måtte konfronteres med offentlige etaters rigorøs regelrytteri.
Ektefellen blir hver bidige onsdag hentet av eiegode venner som møter opp på hans pleiehjem, kler ham for uteliv og triller ham ut til hans egen Mercedes med rampe bak og parkeringstillatelse for funksjonshemmede i vinduskarm. De skal avsted til møtet i felles Rotary-klubb – noe som gir ektefellen stimulans og oppdatering på en form for normaltilværelse tross fullstendig pleietrengede alderdom. Ikke bare er møtene i seg selv uvurderlig glede og nytte og påfyll, men fremfor alt og det meste – vennekretsens trofaste støtte og hjelp i snart 18 års fortvilte handikapp-liv, er kanskje det mest rørende og varmende i denne sammenheng. De er sjåfører og løftere og trillere, de hjelper når det regner eller snør, fyller diesel når det trengs, de serverer og støtter i kaffe/smørbrød-inntak. I vår familie er det en triumf i livet å vite denne usedvanlige «gutte-solidaritet» hver eneste onsdag år etter år som kommer ektemann, far og bestefar til del. Rotary-kultur på sitt beste – det sier også alt om vennlighet og dannelse og medmenneskelighet.
Så kommer eksemplet på det motsatte: bilen som er stor og velegnet for rullestoltransport, må i 3 minutter i vinterhalvåret med is og snø stå parkert delvis på fortau i og med det er en ganske farlig og skummel skråning når ektefellen skal trilles ut der bak. Hele møtetiden står den lovlig parkert,l selvsagt.
Onsdag for noen uker tilbake står så en parkeringsvakt og beskuer hjelpsomme venner som varsomt triller den funksjonshemmede møtedeltager ut av bilen for deretter umiddebart riktigparkere Mercedesen på henvist tillatt plass. Parkeringsvakten iler til ikke bare for å utføre noteringsarbeid, men samtidig kort og bryskt påpeke at operasjon ut-trilling på fortau var STRENGT forbudt. Det stod i loven, må vite. Der og da ble tillagt kr. 500,- i bot!
Vår eiegode venn og sjåfør som alltid opptrer lavmælt og dannet, påpekte at ingen trafikkant verken kjørende eller gående hadde problemer med vår operasjon. Og fremfor alt – det hele tok 3 minutter, det var sikkerhetsgrunner for den funksjonshemmede ektefelle som tilsa manøvren og at det da umulig kunne gjøre samfunns-skade og tilnærmet landssvik å hjelpe et skadet medmenneske på denne hyggelige trilletur.
Vi har nidkjære parkeringsvakter. Det har vi alle erfart. Sure penger må vi i farten ut med der vi har sneket til oss en snarvei inn i en butikk med bilen på gaten og feilparkert der ute. Akk ja – dumt og galt, selvasgt.
Men vi har lest fra media om drosjesjåfører som hjelper en gammel stakkar hjem fra sykehus, løfter og støtter opp mot døren, men må i få minutter stå med 2 hjul på fortau. De for bot og trusselbrev.
Overnevte tragedie ble ikke mindre da hustruen ringte opp Miljøetatens konsulent Larsen som hadde fått en klagehilsen fra vår Rotary-venn og ridder, som umiddelbart ble avslått og kortforklart at loven gjelder for alle! Og det i hele landet – må vite! Larsen snakket over telefonen som fra en annen planet. Kort og kald og avvisende var stemmen på hustruens småmuntre påvisning av urimeligheten i saken. Han avfyrte sine besvergelser. Det var ikke opptil han å tolke eller avvike eller vise hensyn til noe som helst fra noen som helst. Regler var til for å overholdes!
Da hustruen slo innpå at Larsen kanskje kunne fremme forslag på en lov som forbød folk å bli funksjonshemmet likegodt, så var svaret kort at det hadde ikke han noe med.
Sant nok.
Du/ dere har min fulle støtte og sympati.
Om det er noen trøst: Det regelstyrte samfunne vil feile før eller siden. Det er bare så synd at demokritiet bidrar til at det går så forferdelig tregt.
Akk nei, Regelrytter vil ri oss inn i solnedgangen. Til sålenge – det gjelder å samle på det gyldne øyeblikk og gjerne ha en snerten repiikk på lur.
Takk for hyggelig oppmuntring.
Det triste er ikke regler, men at ansatte ikke orker å ta inn over seg at det finnes «ingen regel uten unntak». Men da må man jo tenke og så gir det jo en masse ekstra jobb ofte – og vi får jo ikke betalt for å bry oss. Personlig synes jeg det avspeiler et følelsesløst samfunn. Noe som ikke er forbausende i en tid hvor man helst betaler seg fra det meste som krever nettopp det og alt handler om «hard valuta». Men pass opp – det skjer ikke bare i det offentlige, eller i forretningssammenheng, men også i de fleste private hjem. . . for vi har det jo så travelt. Og så krever det som sagt mer av individet «å bruke huet». Vi har nok flere fariseere iblant oss enn de fleste sånn går og tenker over;) Eller regelryttere om man vil. Den andre delen av historien var imidlertid veldig inspirerende. Takk og lov at slike mennesker fortsatt finnes!
Sympati og støtte fra meg også!
Takk for et flott innlegg, som er førsteoppslag nettopp nå på ScoopIt:Rullestolreiser, som daglig holder seg oppdatert på hva som skrives i de sosiale rom om det å være på reise med rullestolen sin.
http://www.scoop.it/t/rullestol-pa-reise
mvh Niels Damgaard
Takk for oppmuntrende hilsen. Det hjelper på humøret for innimellom blir man uendelig trist til sinns. Pluss eitrende harm.