DA OLSOK BLE TEMA I MALIBU.

4.Juli er USAs nasjonaldag. Vi var 6 filmfolk samlet i en drømmevilla i Malibu ved Stillehavet. Som kinodame langt hjemmefra deltok jeg med lav selvfølelse i samtalen med 5 imponerende amerikanske filmprodusenter og regissører med kjente navn, stor og trygg kompetanse.

Siden det var 4.juli ble tema hvordan man feiret nasjonaldag i land vi alle kjente til. England (?) og Frankrike, Sverige og Russland f.eks. Siden jeg da var eneste norske tilstedeværende, var man interessert i vår måte å markere dagen på. Det viste seg at det dannede selskap kjente til 17.mai-markering. i Oslo Barnetoget er unikt og selv i Los Angeles – i denne kretsen – var vår stolte norske tradisjon berømt.

Men kinodamen kom til å nevne Olsok – 29.juli hvor vi minnes og hedrer Olav den Hellige. Jeg fortalte hvordan mine foreldre hvert år tok med sine døtre til Ruinparken i min oppvekstby Sarpsborg – 10 min syd for Oslo – hvor det var en gudstjeneste i ruinene fra stedet der Kong Olav grunnla byen i 1015.

Plutselig ble jeg klar over at selskapet rundt meg hadde blitt sittende helt fascinert av min skildring. De hadde plutselig en gjest rundt bordet som kom fra en by med ruiner fra 1015! De ville nesten ta på meg, hadde blanke øyne og var i stille undring.

Aldri i mitt liv hadde jeg vært så stolt av byen min. Sarpsborg hadde riktignok Borregaard og fossen og latinlinje på Gymnaset, et stolt fotballtradisjon og Borgarsyssel museum. Men var ellers ikke kommet på verdenskartet. Heller ikke i mitt verdensbilde. Jeg lengtet til Oslo, jeg.

Men det var før – kjente jeg plutselig! Der i en ekslusiv og ressurssterk Hollywood-middag i Malibu hvor bølger rullet mot stranden, hvor fyrverkeri fra Los Angeles snart skulle blende den egentlige stjernehimmel – der satt en voksen jente fra Sarpsborg og ble klar over den kulturarven jeg hadde fått med meg, men som jeg først der og da ble klar over-

Amerikanerne tørster etter historie og tradisjon .Derfor reiser de til Europa. derfor hører det til dannelsen å studere i Paris, uansett fag og plan. Og derfor valfarter de til katedraler og greske søyler. Og Pantheon og Colosseum .

Tror kanskje ikke mange amerikanere tar turen om Sarpsborg. men jeg har i alle fall gjort mitt – en vakker kveld i Malibu. Men selv ble jeg rettere i ryggen, evig stolt og takknemlig for å ha røtter og tilhørighet i landet hvor vi feirer Olsok. Fortsatt.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *