BURSDAG PÅ NETT.

Jeg har hatt bursdager før – riktig mange er det blitt. Takk og lov. Jeg tilstår at jeg fortsatt ikke kan få nok.  Av oppmerksomhet. Gaver mottas  med takk, men det gjør meg ofte lettere beskjemmet. Og man har jo så meget. Skjønt den gode vin og den gode bok og siste Andsnes gir meg lykke. Og siden jeg gjennom hele min oppvekst har levert blomster fra min mors butikk til all verdens jubilanter og det motsatt ( pårørende ),  så blir jeg fortsatt i jubel over at det ringer på døren , og det er et blomsterbud med bukett til meg!

Men egentlig er det selve oppmerksomheten jeg skamløst setter pris på. At det ikke er stille rundt meg. Som barn husker jeg som en trussel at den såkaldte Potetferien i september skulle falle ned når jeg hadde bursdag. Da måtte vi etterkrigsbarn avsted til en bondegård i utkanten av byen for 2-3 dager plukke opp poteter. Jeg husker det som vått og grått og uendelig langvarig og kjedelig. Og hvis så jeg hadde bursdag en av de dagene, ble det og jeg forbigått i stillhet. Ingen bursdagssang, ingen liten hilsen fra «frøken». Mine foreldre tok seg sammen og arrangerte enkel morro i hjemmet. Pappa, gartneren, elsket å ha gjester, store som små. Han var leken og utadvendt og satte oss alle igang med leker både utomhus og innendørs. Men det var liksom i klassen med vennene det egentlig gjaldt.

Nå feirer jeg meg selv på nett. Riktignok blir det også i en engere krets en hjemlig markering, men siden man er aktiv på sosiale medier og sms, så opplevde jeg dette året  at det strømmet på med hilsner i bøtter og spann. Allerede fra tidlig morgenstund tikket det inn fra klokker og prest, fra klassevenner fra folkeskole, fra formenn i foreninger både i  øst og vest hvor man har holdt foredrag og antagelig gjort inntrykk, fra ytre og indre slektninger, unge og noen eldre, fra nettverk og hastverk, naboer og kollegaer, og folk i forbifarten.

Slikt er nytt for meg. Og antagelig for noen og enhver. Det tastes og trykkes, hilses og hylles . Jeg driver gjerne med slikt selv og slutter meg til Facebook-venner som er bursdagsvenner.  Denne åremålsdagen klikket det menneske-hilsner inn i et antall jeg aldri hadde opplevd før. Og det gledet meg!

I ganske så voksen alder skrumper  bekjentskapskretsen inn,  rent fysisk. Den sosiale kondisjon er ikke lengre hva den var. Forhåpentligvis har man en kjernegjeng man omgås, og det ganske så ofte. Faste møteplasser og faste avtaler om felles kampsak. Men mange av oss lever i en stor by hvor det å bare stikke innom, har gått ut på dato og med årene. De nærmeste og beste venner har nok med seg og sine, gjerne barnebarn. Eller så er man blitt maroder og har tungt for å trekke seg igang, så man blir i heimen kveld etter kveld. .

Egentlig skulle man ønske seg rundt hjørnet  en voksen-pub etter god engelsk model. Dit kunne man søke seg varm nabo-prat når dagen var over og hjemmet litt ensomt eller tomt. Skjønt kafeen med kaffe-latte-kultur er blitt en  moderne variant. Men det er nå mest på dagtid.

Langt på vei er det god erstatning å chate, å sende kommentarer, påminnelser, hilsner og småprat både på SMS og på nett.  Alle besteforeldre vet å ha nærhet til sine studenter i Australia, har vi hørt, gjennom SKYPE. Og bilder fra begivenheten hjemme sendes direkte ut i verdenrummet til de unge der ute – og eller  omvendt. Mobilen er ikke bare en sutteklut, men en glad signalsender  for hånden, der og da til nær og fjern, en godmorgen hilsen og sov godt.

Lange, håndkrevne brev er blitt historiske dokument, er jeg redd. Skjermen erstatter papir. Media erstatter samling  under måneskinns-lampen. Men  trøst og jubel ; omsorg,  omtanke og nærhet finner andre og nye kanaler.

Vi greier oss ikke uten hverandre.  Bursdag på nett er godt nok for meg!  Og takk for det!

 

 

 

 

 

4 kommentarer til «BURSDAG PÅ NETT.»

  1. Gratulerer så masse med dagen . Godt at det ikke bare er meg som aldri blir for gammel til å glede meg over bursdag, pakker og oppmerksomhet.

  2. Gratulerer med dagen Ingeborg! Bursdager på nett er så absolutt morsomme, og jeg synes vi skal nyte den oppmerksomheten vi får. 🙂

  3. Gratulerer med dagen Ingeborg! Bursdager på nett er så absolutt morsomme, og jeg synes vi skal nyte den oppmerksomheten vi får. 🙂

Det er stengt for kommentarer.