ALDERDOMMENS 7 BUD.

Fra 70 år og ut (!) gjelder det å stå løpet. Som alltid – det hjelper å ha gode regler å holde seg til.

1.BUD . Man må ikke falle.

Man går veldig i stykker. Ikke bare at man brekker armer og bein, men med et sykehusopphold og stille-liv og medisiner skjer det noe med sinn og sjel. Man blir tilbakestilt og avgjørende saktere også mentalt. Da blir man gammel.

Derfor: – skotøy er viktig. Solide hæler. Tøfler og sandaler skal ikke være åpne, men sitte fast. Se etter rekkverk. Be om en arm. Bruk staver i skog og mark. På vinterføre skal sålene ha trygg mønster og selvsagt pigger når det er glatt. Søk snille trapper som løfter, ikke slår.

Pass opp for tepper og ryer i heimen! Om aldri så verdifulle og vakre – de bør fjernes.

Husk man faller fordi man er redd for å falle. Ta grep for å være trygg i farten.

2.BUD . Ikke bli syk.

Pass enda mer på helsen. Spis mindre, drikk enda mindre vin og unngå det som sterkere er. Ikke frys. Ta i bruk alle behandlingstilbud i randsonen av legemedisinen som fysioterapi, massasje, akupunktur, nevrorefleksologi, og selvsagt trening av mange slag. Drikk mye vann og la hjernen få hvile med søvn og meditasjon. Les bøker.

3.BUD – Bo riktig.

Det går ikke lengre med stort hus og hage. Man skal ikke ha trapper. Toalett må være vegg i vegg med soverommet.. Jo tristere man har det, desto viktigere å bo vakkert og lettstelt og i åpent lende med kjære arvemøbler.

4. BUD- Penger hjelper.

Fra man er 60 år bør man spare seg til en konto til alderdommen. Det koster å ha feriebolig og cruisereiser. Selg unna. Ikke puss opp kjøkkenet nok engang. Bli hjemme – vu har fartet nok. Man må ha penger for å kunne kjøpe seg hjelp. Yngre generasjoner er over alle hauger og har det travelt. Det er uvant å be om hjelp. Man kommer i avhengighets- gjeld.

5.BUD – Bli ikke uvenner med barna.

Vennekretsen har skrumpet. Jobben er forbi. Man har sin familie. Den største ulykke er å komme i krig med sine barn. Da er man helt alene. Da har man det vondt.

6.BUD- Balanser mellom å aldri gi seg på harde møkka og samtidig innse at man er gammel.

Det er det vanskeligste budet. Det kreves selvinnsikt. Og trening, – det også.

7. BUD . Skaff deg pillen.

Dette er jeg helt imot! både moralsk og etisk og praktisk. Dessuten er den ikke å skaffe. Men det er noe liflig med tanken om at den dag da alt er gjort, alt er forbi, alle er borte, kroppen er også nesten borte, men ikke smerten og sorgen – da er det i teorien en (feig ) utvei å svelge den pillen.

IKKE GJØR DET. HENG MED.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *