Å FERIERE I EGET LAND – DYRT OG/ELLER DEILIG?

Nordmenn har oppdaget Norge som ferieland. Nå har jo vi nordmenn hytter både til fjords og fjell i hjemlandet. Det har vi alltid hatt. Men å dra på ferie, er liksom noe mer enn å dra på hytten. Vi må reise.! Helst til utlandet, helst til Syden. Hellas og Spania har vi forstått. Men også til Sverige og Danmark. Der kan vi i samme slengen gjøre en billighandel – siden vi først er der.

Som vi alle vet – sommeren 2020 reiste vi i eget land. Det var Helgelandskysten og Lofoten og Vesterålen som var trendy for østlendinger med bil. Enestående natur og enestående veier, men kanskje ikke så enestående fergekapasitet. Det hadde man ikke tenkt på.

Cruisebåter på norske hender ble raskt fristende tilbud langs norske -kysten og til Svalbard. Men vips ! Katastrofe ! – smittebærende mannskap og turister satte et støkk og en stopp for den ferien.

Så da ble det bil, da. For å reise med norske tog er om ikke en statshemmelighet, så blir vi ikke neddynget med fristende tilbud verken til Bergen eller Trondhjem., Sørlandsbanen – hva den nå heter — går jo ikke til Sørlandsbyene. Man må gå av oppe i skogen og finne til kystbyen med beste fall en drosje.

Apropos bil-ferie i Norge; hvorfor kan ikke Nordlandsbanen ta med bil på tog? Det er forskrekkelig langt og fagert å bile til både Troms og Finnmark fra sør i landet. Men så skal man jo hjem igjen? Kanskje kunne man fleske hjem over Sverige for å se noe annet ( les skog) , men akk og ve – det er korona-utfordrende og kun tillatt å stoppe for ladning og tanking.

Selv har Enkefruen sitt ferieopphold på badehotell. Bare 45 minutter fra hjemmet ,og så er man ved havet,. Man har sitt rom med balkong og kan høre bølgene, rulle mot stranden nedenfor, se mot England, notere Kielfergen og Danskebåt . Videre gå til dekket bord, svømme i basseng ute og inne, og ta tur på molo i storm og blæst.

Deilig og dyrt? Når man ikke har eget feriested og dessuten ikke skal besøke barnas sommerbolig mer enn 4 dager – ja da er valget enten å betale for hotel eller bli hjemme. Klart det koster. Men det merkunderlige er at når man drar kortet i Norge, så er det liksom en annen valuta enn når man drar kortet i Spania og på utenlandsreise. Enkefruen tar hver gang man så biler seg hjem etter oppholdet og har man har betalt sine drømmedøgn, en sjele- runde med seg selv – dette var da dyrt? Joda – man er strålende fornøyd. Man har sterk disiplin på måltider og vin i glass. Dessuten er man stamgjest og får derfor en personlig service og vennlighet . Det er som å ha et hjem, et feriehjem. Påskeferie med vårfornemmelser kan man også ta på badehotellet – som sagt er svømmebassenget innendørs. Og Kirken i soknet tar imot til høymesse.

I tidligere tider dro det norske borgerskapet på sommerferie på badehotell. I Danmark er det flust av dem – de representerer fortsatt en turist-tradisjon hvor folk flest nyter sommerferien som storfamilie . Her i Norge er det nesten bare Enkefruen. Dessuten er det langs vår lange kyst et fåtall av hoteller i den kategori.

Å feriere på hotel i Norge ansees som ekslusivt. Og dyrt. Men når man tar av fra Gardemoen ( bare flyreisen koster) og lander i Syden, bor man på hotell, man spanderer på seg daglige restaurantbesøk både til lunsj og middag, dans og moro , mellomlander på kafeer og barer – man drar kortet uten egentlig å tenke seg om. Vi er jo på ferie!!!

Når alderdommen inntreffer, familiens feriested er overdratt til neste generasjon – da kan gamlemor unne seg hotellferie i Norge. Man slipper transportetappe med fly eller båt ( glem tog!) , man kan ta egen bil fra dør til dør og kjenne på tilhørighet og nærhet og nasjonalfølelse.

Dyrt og deilig ! Verd hver krone – selvsagt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *