TRIVSEL I TRENGSEL

Hva vil vi med sentrum i byen vår?

Vi vil være sammen i hverdag som i fest. Særlig hverdag. Vi vil handle og arbeide, vi vil sitte på kafe og på restaurant og gå i kulturhus og kirke. Vi vil kjenne på fellesskapet. Vi vil være mange. Vi vil ha liv og lyd og røre.

Hvis vi vil ha stillhet og ro får vi gå i skauen. Eller flytte på landet.

Jeg har nylig vært i Roma. For 4.gang. Denne gangen ble det annerledes. Jeg hadde tidligere vært på de viktigste historiske steder- alle som en. Denne gangen ble det Roma på gateplan. I flere dager hadde jeg en romersk sjåfør og bil som kjørte meg til bydeler og smug ( alle gater er smug) som jeg aldri hadde besøkt tidligere. Den dyktige sjåfør hadde et liv som han ga tilkjenne. Han var innfødt. Han viste meg spesialbutikker, familiebedrifter, egenartede kafeer og restauranter, kjendistreffpunkt og berømtheters hjem. Vi var både der Kong Salomo og Jørgen Hattemaker holdt hus. Fattighus som noblessens patinabygg.

Men over alt var det biler! Parkerte og på begge sider og derfor trangt og tett-i-tett. Men i likhet med oss var det full fart forover med 10cm. klaring . Og plutselig og ustoppelig kom det scootere på kryss og tvers. Fotgjengere likeså. Alle slags sykler med ryttere uten hjelm. Det myldret med trafikk. Og naturlig innslag – lastebiler med varer til butikker og næringsliv. . Dessuten buss og trikk på kryss og tvers.

Men ingen hyttet og skrek. Man smilte og nikket. Alt gled unna- Vi også. Man tok hensyn, må vite, til kjørende og gående og barnevogner og syklende. En urban strøm av menneskelig liv og virke. Og ventet på eldre ( de synes i sentrum ) med rullator.

Så kommer man hjem til Oslo. Her er nyheter om at vi skal ha forbud mot bensin og dieselbiler i sentrum. Vi skal jage vekk parkerte privatbiler for å få sykkeltraseer. Vi skal gjøre klar for barnevennlige klatrestativ og grønne lunger. Sentrum skal bli kos og frisk luft. Det er så sunt.

Den Evige Stad – Roma – er sprell levende som by, ikke som museum. Den elskes av en hel verden som tydeligvis også er på besøk! Nå var det pandemi-slepp så det myldret av turister. Og samtidig er den hjem for romere og som handel og vandel. Roma er i 2022 en by som gir livet mål og mening.

MGP og Oslopolitikere bør tvangssendes til Roma for å lære hvordan en by lever.

PS. Forøvrig lar ikke Roma sitt Nasjonalteater råtne på rot heller. DS.