SOMMEREN MED NRK.

Ikke vet jeg hvor stor del av den norske befolkning som bruker NRK såvel radio som Tv som dagens rekkverk man holder seg til. Man er ikke sterkere og mer sosial enn at man i all alenehet eller enkelthet setter på sin radio om morgenen eller slår på TV når ettermiddagen og kvelden kommer – selv i den lyse årstid. Man trenger stemmer i rommet og at verden utenfor er gang.

Det er nemlig ikke slik at alle voksne kan bare ta seg fri fra hverdag og reise på ferie og nyte utelivets lyse årstidstilbud. Mange – gudene vet hvor mange – bor på hjem og i omsorg og det som verre er. Min påstand og min erfaring er at alle disse mennesker har radio og TV som sitt holdepunkt, sitt rekkverk . Også vi friske enkefruer, må vite.

Nyhetstjenesten i NRK er også for langt flere en betydelig livsrutine som vi innretter oss etter. Vel skal vi om sommeren gå tur i skog og mark, ta avsted og lese bok og glemme verdens bedrøvelighet. Men vi gjør altså ikke det. Vi holder oss fast i tilværelsen rundt oss, følger med i samtid, politikk og liv og røre. Mange er i jobb faktisk . Alt er ikke sommerstengt.

NRKs nyhetssendinger blir slanket om sommeren. Og fyller sendinger med sommer prat. Selvsagt går alt viktig viktig for seg Skulle bare mangle. Politikk i verden omkring og krig og fandenskap blir behørig og proft dekket. Men straks over ST.Hans går dette i en slags dvale -før sommerintervjuer med topp-politikere strømmer på. Dagsnytt 18 består, men Debatten tar ferie. Og sendingene ellers slankes i tid også. Lørdagsrevyen og Søndagsrevyen er «Norge rundt» med lange hyggelige samtaler med en birøkterhist og en saubonde pist.

Uten sporten stanser Norge. I vertfall NRK Tv. På blanke sendetid dekkes kvinnefotball. Ære være likestilling, men publikumsinteressen på tribunene er nå heller lunken. Kanskje fordi man kan følge hjemme på TV. Det har vært litteratur -festival på Lillehammer og festspill i Bergen.. Hvorfor ikke teppedekket disse begivenhetene sånn i all enkelhet og i forbifarten.

Tv- kvelden er reprise på reprise. Eller trygg krim med Vera. Det er som om vår statskanal glipper bevisst for alle de tusener som følgelig trenger -ikke minst i ferietid – sitt hverdagsholdepunkt. Har NRK tatt en strategiplan for publikumsforpliktende tilbud som kan gis til » oppegående» skattebetalende nordmenn i sommersesongen?

Antagelig skyldes det at store Tv- selskap ikke bare i Norge , men også i Sverige og Danmark som man hver dag følger med på – har for mange sendeflater generelt som de ikke kan produsere ferskvare til. Dette gjelder altså hele året, men er slitsomt påfallende i sommersesongen.

Europa tar ikke juliferie. Og CNN og Trump kan man daglig klamre seg til. Men vi har NRK først og fremst. Den er vår norske kanal og vår norske radio. Forøvrig er det slik ta nettopp om sommeren leser man de beste og krevende bøker, og man har kondisjon til nettopp da å også se seriøse krevende tv-program. Men hvor bliver de av?

Det var sesonger hvor NRK virkelig la seg i selen for å gi oss ferskvare i juli/august. Selv har man erfaring med en lammet ektemann som elsket NRKs sakte-Tv som Hurtigruten – Bergensbanen – og raskere fart på Sommerbåten og Sommerbuss. Dette var begavet program med noe nedsatt dypdykket alvor som faktisk var en respektabel journalistikk i å vise frem folk og land, kultur og fakta fra Norge i sommerstas. Min ektemann kjente han levde med, der han satt, i det samfunn han tilhørte.

Snart er det valgkamp. Snart er det Arendalsuka.

Snart kommer høstsesongen – gudskjetakk. Til sålenge – god sommer.