PSYKISK HELSE – OGSÅ ET TEMA FOR ALDERDOMMEN.

Siden det er Verdensdagen for det tema, skulle man tro at også helsetilstanden hos gamle folk ble viet oppmerksomhet. Gudskjetakk dreier det seg mest idag om ungdommen som sliter med alvorlige problemer om å finne ut av livene sine. » Det gjør ondt når knopper brister» .De trenger all hjelp, raskt og riktig. Hvis de skal tro på fremtiden og seg selv.

Den siste fase i livet blir mest beskrevet som hvile og ro, klokskap og fortjent tretthet. Men den kan virkelig oppleves som et dramatisk fall i mål og mening . Etter et langt liv med ektefelle og barn og jobb og travelhet, kan det ble fryktelig stille og ensomt. Ektefellen er borte, de unge lever ikke på andre siden av tunet, yrkesliv er over og ut, de egentlig venner fra oppvekst og ungdom er ikke lengre i live. og nettverk skranter eller blir overfladisk godprat.

Det er da det gjelder å ha et lyst sinn. For nå røyner det på.

Det er sannelig min hatt ikke så lett. For i alderdommen trenger man hjelpere. Gode hjelpere, trygge hjelpere og kvalifiserte hjelpere. De skal nå helst stå klar fra det offentlige, som det heter. Man har betalt sin skatt og har sin pensjon. Men daglige rapporter i media og ellers fra lokalsamfunnet og av egen erfaring avslører stor mangel på mangt og det meste. Ydmykhet og tålmodighet og takknemlighet må hentes opp fra dypet i sjel og sinn. Når det altså likefullt ikke fungerer.

Så kan man kjøpe seg hjelp – hvis man har penger på bok ( bør planlegges!) .

Siden den gamle dermed i det private hjelpeselskapet har et klart kundeforhold, kan man med større kraft forlange som kunde at tjenesten leveres. Det gir rettere rygg og større håp – man er mindre ynkelig trengende, liksom.

Også i privat pleieomsorg hender det at det svikter. Tariffen treffer – fordi de ansatte skal ha ordnede forhold. Og merkunderlig nok er det på et vis opplest og vedtatt at syke og trengende er mindre avhengig av besøk og hjelp i helgene.

Så igjen – det gjelder å ha et lyst sinn når vikarer og uerfarne og ukjente skal plinge på og ha sterke hender og vennlig innsats. Og skape lørdag og søndagshygge i heimen. Vær takknemlig, du gamle!

Ikke vet man nok om hvorfor gamle folk kan bli bistre og sinte og gretne. NOen hevder at man er frisk så lenge man er sint. Det er feil. Man blir syk av å være sint. Man blir sint når man blir redd. Man blir sint når man opplever at hjelpere som skal komme, ikke kommer. Man blir sint av å vente. av å miste verdighet og kjenne på egen ynkelighet.

Karen Blixen mente at humor er den tredje viktigste egenskap å ha ( etter mot og evne til å elske et annet menneske) . Velsignet være at humor kan man ha uten å ha et lyst sinn. Galgenhumor og svart humor – uansett dreier det seg om å se det muntre i situasjonen. Å ha et skråblikk på tilværelsen.

Siden det er Verdens helsedag for god psyke – la oss minne hverandre om at mange har det forferdelig verre enn oss, og at Norge er det beste land å kjenne på glede, humor og munterhet.

Tenn et lys. Det er oktober uansett.



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *