PRØV Å SE LITT MILD UT.

Min datter reagerte på en invitasjon hennes kinodame-mor hadde fått til å bli med på et Toppen Bech-program med et par kjente gjester. Det var for en ung datter litt for «koselig.» Da mor bedyret at det hadde med film og kino å gjøre, sa hun oppgitt: Prøv å se litt mild ut, da.

Da programmet kom på luften, hørte jeg min datter si: Du ser kvalmende mild ut, mamma.

Vel – dette er kanskje litt for privat, men rådet fra datter har fulgt meg resten av livet. Man får lett sinnarynker mellom øynene. Man blir ikke bare alvorlig, men bekymret. Midt i fjeset.

Det er en tid for bekymring, dyp bekymring. Verden er seg ikke lik. Klimakrise og demokratikrise, krig og økonomisk uro. Hjemme på berget hvor vi bor beskyttet for det meste, hamrer nyhetsbildet mot oss like fult. De av oss som ikke lukker oss inne i egen hule, men kjenner på fellesskapet, blir preget av alvor. Helseforetak, skole ,sosial ulikhet, men også usikre på om landet styres , at myndighetene har oversikt – det er sannelig ikke rart vi ser urolige ut midt i ansiktet.

Våren lar dessuten vente på seg. Vi bor mot nord, men det får være måte på. I byen her ligger brøytekanter og snøhauger og venter på å blir fjernet. Arme vare-bilister som skal skal trille inn kartonger på holka. Vi privatbilister vet jo at vi helst skal la bilen stå hele året og sykle til butikken – vi sverger til vår enkle fremkomstmiddel. Å gå til fots er livsfarlig.

Nok en grunn til rynker og stive skuldre.

August er min favorittmåned. Da det er orden på natt og dag. Det er skygge, det er lukter og fuglesang og frukt og bær og sopp. Men først og fremst – menneskene er så milde i ansiktene! Og også så mye penere. Etter ferie, etter sol og varme og fritid og natur – vi er på vårt mest vennlige. Ikke bare med hverandre, men med oss selv.

Til så lenge – (Gudbedre – det er bare mars) – lyset hjelper. Det er en glede som kommer til oss uansett ,uten at vi må ta grep. Dessuten har vi alle våre kilder til lyset inne i oss og hos hverandre. Og med hverandre. Da blir sinna-rynkene borte av seg selv.

Det heter å ha et mildt åsyn. Kanskje skulle vi trene på de små ansiktsmusklene. Ikke bare de store.