PRIVATBREV TIL EN KOMMENDE STATSMINISTER.

Kjære Erna.

Når du nå har kommet hjem, kan sitte med beina høyt, med i-paden på fanget i godstolen for å surfe på sosiale media, håper jeg du kan lese min hilsen til deg. Selv om du har Julie til å gi deg kloke kvinnetips og venneråd, en søster ikke minst som du holder tett ved deg, har  jeg opplevd gjennom et lengre liv hvordan politikk leves ut på det helt personlige plan når man er statsminister. Sett med hustrublikk, men også som utagerende,kulturpraktiserende samfunnsmenneske ønsker jeg å hviske deg noen ord i øret, som det heter.

Ikke vær redd, jeg skal ikke brette ut erfaringer og helt private observasjoner. Slikt gjør man ikke i våre kretser. Men jeg har hatt Jan P. Syse som nær venn, og jeg har lov til å kalle Kåre Willoch  som mer enn bekjent. Selveste Gro og hennes Knut Olav var omgangsvenner i yngre dager. I randsonen av kretsen traff jeg Kjell Magne Bondevik, også som stor statsminister i hyggelig lag. Per Borten var så men venn av min onkel Hans!

Så jeg vet noe om det livet som venter deg om kort tid. Du vil begynne på den viktigste og mest krevende arbeidsdagen. Du er trenet i faget. Du har sittet rundt Kongens bord. Du har imponerende erfaring i å være partileder, stortingsrepresentant, og du behersker til fulle media på alle plan til alle tider. Alt dette mens du lever et normalt familieliv og like normalt moderne kvinneliv.

Nå blir det verre. I dyp respekt for deg som person vil jeg   si deg følgende;

A) Du greier alt så lenge du har dine der hjemme som kan holde deg i hånden, nappe deg i jakkeskjøtet og være på plass med deg. Jan hadde alltid sin Else, Kåre sin Anne-Marie,  Gro hadde Arne Olav, du har din Sindre. I den store verden kan vi nevne mange eksempler på verdien  av å være to når man har ansvar som den ene. Det blir plunder og heft med rot i heimen. Du blir svekket og kan miste kraften.

B) Prøv å gå gatelangs med oss andre. Du blir bedre statsminister jo mer du går på kino ( ikke som gjest på løper, men til hverdags.) Gå på (fiske)torget og kjøp din mat innimellom.

C) Les bok! Vær stille så OFTE du kan. Tenk lange tanker. ShirleyMacLaine sier du skal kjede deg 2 timer hver dag for å være kreativ. Det går jo ikke, men hun er inne på noe! Sitt under et kateter for å lære fra dem som har større kunnskap. Forskere, frie hjerner i andre kretser.

D) Hold deg nær kloke mennesker som har levet et langt liv, som er gamle, som har historisk og etisk perspektiv. Du har en skog av ung kraft rundt deg. (Jeg vet om flere! ) Ta imot råd fra de vise. La de gamle komme til deg!

E) Pass på helsen! Drikk vann. Gå tur. Pust med magen. Søk gleden – du vet hvor du finner den!

Med kjærlig hilsen fra Ingeborg.