ODE TIL EN DRONNING.

Gull-bryllupet gir meg en gylden anledning til å be Dronning Sonja om tilgivelse. For 59 år siden hørte jeg til blandt de skeptiske, de bekymrede og kritiske til at t vår arveprins skulle gifte seg borgerlig.

Sonja Haraldsen kjente vi lite til. Hennes egenskaper og bakgrunn var ukjent for folk flest. Vakker og vellykket og velkledd – javel – men en bakgrunn fra kjøpmannsfamilien på Vindern i Oslo sa oss lite. Hadde kvinnen kommet fra en herskapelig Toppen Beck- storgård, eller fra intellektuelt miljø,forskning , kunst og kultur kunne prinsens utvalgte muligens stemme mer inn som kommende dronning for slike som meg.

Hvor feil jeg tok! Hvor ydmyk og takknemlig jeg i dag sender  dronningen min unnskyldning. Hvilken lykke det har vært for landet vårt, for kongehus og folket at Kronprins Harald ble glad i Sonja Haraldsen.

Vi har en helt unik dronning.

Det slo meg da jeg så  reportasjen om barndomshjemmet til dronningen som nå er gjenreist på Maihaugen – at gjennom all sivilisasjonshistorie har aldri noen dronning fra noe land eller kultur fått på et nasjonalt ledende museum en slik markering av sitt opphav. Og vel å merke ikke som et signalbygg, et gullinnrammet hjem med storplassering på en høyde!  – Nei, som genial tilvekst til et Maihaugen-prosjekt av en rekke samtidsboliger for folk flest. Typisk for den norske kvinnen, dronningen  som altså både er  fra «vanlig folk» og som er en majestet.

Enda mer unikt er statuen av Dronning Sonja i Slottsparken. Der finnes ingen dronning i verdenshistorien fra farao til Kleopatra til Sirikit og Farah Dibha  til dronning Elisabeth  1 og 2 som er malt eller avduket sittende på en stein med nikkers og ryggsekk!

Dronning Sonja er den  norskeste person vi vel kjenner. Det er ikke et fjell eller en dal, en bygd eller by hun ikke har besøkt eller kjenner til. Hun er som støpt inn i vår storslagne natur – selv fra Vindern. Opp mot dette er hun europeer i sitt liv som kunstelsker og kulturperson – språk og tradisjon og tilhørighet er urbant med blikk for både sammenheng og tilhørlighet.

Helt enestående er det arrangement hun fikk gjennomført da hun tok med seg samtlige europeiske kongehus på reise på Vestlandet. En helt genial markedsføring av Norge som innrammet en helt personlig og privat feiring mellom kongelige i anorakk og regnfrakker og gensere. Maken har rojalister aldri vært vitne til – tenkt ut av vår dronning fra folket!

Vi har glemt dronningens militære karriere. Vi bør også vite mer om hennes innsats i forbindelse med olympiaden på Lillehammer i 1994 hvor hun fikk renovert og gitt midler til de vakreste gårdsbruk i mils omkrets slik at de under lekene , men enda viktigere i ettertid kan være gjestehus for oss alle og ikke bare som representasjon for olympiatopper en ukes tid.

Dronning Sonja har stein- kontroll på alt hun engasjerer seg i og arbeider for . Samtidig er hun et lekende og skapende menneske. Folk som står henne nær vet å fortelle at hun er  den  varmeste og mest omsorgsfulle kvinne.

Måtte dronning Sonja få en god og lykkelig alderdom. Måtte hun får sitte mer på benken, sitte godt og lenge i godstolen, kjenne på at hun er elsket av sine og mest av et helt folk!

For en triumf.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *