NÅR NETFLIX ER VERD BÅDE TID OG PENGER.

Jeg hører alltid på Sidsel Vold. Hun er min favoritt der ute i verden. Også her hjemme. Hennes bok om årene i Israel har gitt innblikk i et land og en kultur som vi stadig har vanskelig med å forstå. Sidsels bok hjelper

SHTISEL har Sidsel sagt på Facebook at jeg skal se. Jeg visste det vel – ! Jeg tastet meg inn på Netflix der og da. Jeg har blitt helt hektet. Jeg hygger meg i seng og søvn med nok et møte med den jødiske familien min.

SHTISEL ble lansert i 2013. Den har gått i 2 sesonger .De planlegger den 3. .Hver sesong har 12 episoder. Den er produsert i Israel og viser oss livet i en jødisk familie som lever i bydelen Geula i Jerusalem. De snakker Yiddish og er en ortodoks gruppe mennesker som strever og lever som alle andre vanlige mennesker skjønt de jo for oss er helt uvanlige.

Det er nettopp poenget! Dette er ingen politisk kamparena av en tv-serie. Familien vi møter i generasjoner er strippet for samfunnspolitisk propaganda. Selv Palestinavenner vil kunne like hva de ser.

Hovedpersonen er Shulem Shtisel, en patriark og Rabbi ved den lokale yeshiva som er en skole for studier av Torah. Hans yngste sønn Akiva, er vår unge helt . Det er søsken og barnebarn, enker og forlatte mødre og alt sorg og glede som alle familier deler i den ganske verden.

Bare at her blir vi med i en strengt religiøs og Internett-fri tilværelse. Klær og skjegg og bønner, ritualer i hjemmet rundt mat og drikke. Fest og dans og moro, men også det motsatte. Miljøet er langt fra religiøs ekstremisme. De karakterer vi blir kjent med er åpne for sekulær livsstil. Selv gamlemor installerer Tv og nyter gamle amerikanske cowboyfilmer.

Det er en befriende og spennende Tv-opplevelse. Så langt fra Hollywood og Downton Abbey vi kan komme. For ikke å snakke om Heimebane.

Ikke kan jeg så meget om jødisk ortodoks liv og levnet. Ofte virker det skremmende der de troende står ved Klagemuren i sine sorte klær og hatt og krøller og dunker frem sine stille bønner. Og hva er mer politisk korrekt enn å fordømme såvel Israel som ortodokse miljøer både der som her.

Jeg er overbevist om at SHTISEL fremmer toleranse og forståelse. Uansett gir den kunnskap og innsikt.

Gå inn på Netflix. Hør på Sidsel Vold !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *