LIVETS REKKVERK – som NRK f.eks.

Jo eldre vi blir, jo mindre i farta. Vi er ikke så meget i sirkulasjon. Utelivets gleder strekker seg til faste vannhull, kafeen og restauranten og kjøpesentra og butikken og kiosken og den turløypen. Så er det helsen med legen og fysio, hårklipper og tannlegen. Faste vennetreff og foreningsmøter, men vi går jo ikke til jobben. Vi har evig ferie.

Så løypen er lagt. Vi liker det sånn. Det kan hende man må ta en ferietur, men den blir kort. Også den er til det faste stedet. Også i utlandet.

Vi bor helst i heimen. Og godt er det. Men i heimen har vi også faste rutiner eller rekkverk vi holder oss til.

Vi går ut på morgenen etter avisen. Vi gamle liker papiraviser. På trammen. Hver morgen takker vi for at avisen er der. Og at vi kan bøye oss ned å plukke den opp. Er den uteblitt, raser dagen litt sammen.

Videre setter vi på radio. Fast kanal. Det er også rammen for dagen.Programpostene er som tidsklokken – vi vet når postene kommer og bør ikke se på armbåndsuret engang. Morgen som kveld.

Vi hører på NrK – selvsagt. Nyhetene og Dagsnytt 18 . Tidligere var det fiskerimelding og børsnotater. Nå er det takk og lov fortsatt faste programposter på den kanalen vi er trofaste mot.Vi skifter sjelden – dog — Alltid Klassisk ligger inne. Tilfelle nyhetene blir for meget for oss.

TV lever vi med. Det er vårt selskap i hverdagen.

Vår statskanal NRK svikter oss om sommeren. Det er vel 30 % av oss nordmenn som ikke sapper og taster og henter og podkaster. Vi holder oss til mest til NRK. Når naboskapet er stille, alle er bortreist, mange av oss på sykehus eller bor på institusjon – vi trenger NRK spesielt i slike tider.

Men nå er NRK i sommerdvale uten egne produksjoner, ikke mer Hurtigruten eller Bergenstoget eller salmer minutt for minutt. Ikke Sommer-båten eller campingvognen . Nei nå skal vi ha reprise eller krim i episode etter episode.

Redningen for NRK og TV-generelt er sporten! Sport er det flust av.- høydepunkt på høydepunkt . Med Wimbledon og Tour de France redder vi oss over på TV2 og Europsport. Og så kommer takk og lov friidrett og fotball. Gudskjetakk at man er sportsgal også i eldre dager.

Jeg hører til dem som både beveger meg hit og dit – ikke minst på strømmetjenester og på sosiale media. Men selv jeg vil at NRK skal være fellesrommet mitt der jeg lever i samtiden som norsk.

NRK har egentlig sommerstengt hele juli og ut i august. Da kommer Arendalsuken. Og annen hvert år er det tilløp til valgkamp.

Tilsålenge skal vi være i Blindleia eller i Hellas eller på fottur eller elvecruise. Vi skal være borte. Og ikke se på TV ! Vi gjør liksom ikke det om sommeren!

En stor del av nordmenn er ikke bortreist. En stor del av nordmenn ser TV på sommeren.

Og NRK svikter nettopp dem.

Bare til slutt – uansett skal ikke kultur generelt og NRK spesielt undervurdere sine seere eller lesere eller publikum om sommeren ( ikke ellers heller) . Det er nettopp når vi er mindre stresset at vi kan lese de dypeste bøker og se de alvorligste dramaer. Gå på spel , sitte ved Vestfronten og besøke Nasjonalmuseet.

Vi er ikke dumme i hodet selv om vi lever i et praktfullt sommerNorge og det er juli måned.

NRK – hører dere?