KULTUR I NYHETSBILDET.

Det har vært helg – også på NRK tv. Da blir det sport. Vintersport ikke minst. I timesvis.

Som stor tilhenger av all sport , burde man juble og takke. I en fæl verden, er det en lise og trøst å kunne la seg forføre og flykte og underholde av idrett på skjermen. Men det kan faktisk bli i meste laget.

Nå er det vinteridrett i vinterNorge – fra fjerne og nære vidder, fjellsider og skog. Greit nok.I månedsvis og timesvis.

Men Dagsrevyen er selvsagt på plass. . Skulle bare mangle. Lørdag og søndag er det som et utvidet Norge Rundt. Ingen politisk analyse eller kommentar. Ingen jounalistisk dynamikk. Gode reportasjer, men altså fravær av plassering i samfunnsdebatten. Helgekos selv med innslag av sorg og vondskap. Mye hjemme-hos og sosial omsorg. Det er bra.

Men hva fylles så Dagsrevyen med? Jo sporten! Minutt for minutt. Og merk ! – der får også sports-kommentatorene komme. Så der hagler det av frisk kritikk og analyse. Faglig fundert og fritt frem.

Det er fælt å si det – men hvorfor kan ikke KULTUR få like stor omtale og anbefaling og kommentar på vår rikskanal ? Ved ukeslutt er det utstillinger og premiere i hele kongedømmet. Norge har et uendelig rikt tilbud av kunst og kultur. På store og små scener, på kino, i litteraturhus, i konsertsalene, i museer og i gallerier . Det skjer masse også ellers i uken, men den røde løper blir oftest rullet ut mot helgen. Da er det nytt og stor stas.

Så hvis Dagsrevyen på død og liv skal være politisk fredet etter Dagsnytt 18 fredag – da kunne det være plass og rom for kulturbegivenheter . Fra det ganske land, Ikke bare som reportasjestoff ,men som samtidsfenomen med faglig kompetanse fra eksperter og journalister.

Like bankers som sportsnyheter, burde kulturnyheter fra kunstens verden såvel i eget land, rikt nok, men også fra Norden og verden der ute – ha sitt faste innslag . Hver dag helst, men i hvert fall lørdag og søndag.

Fortsatt er vi hundre tusener som følger NRK og lineært tv. Nå legger jo også NRK vekt på vårt frie valg på Podcast og muligheter til å hente opp og frem program når det måtte passe en og enhver av oss. Ungdom sitter visstnok ikke lengre og følger verken Dagsrevyen eler Dagsnytt 18 .

Men så lenge NRK er vår statskanal, må det være oss tillatt å kritisere profil og innhold, målgrupper, språkform, og som her og nå etterlyse kulturarv og tradisjon, som eksperimentell jubel og rariteter.

– bare så det er nevnt.