KONGEHUSET OG KJÆRLIGHETEN

Gjennom hele historien har europeiske kongehus hatt sine prøvelser i krig og kjærlighet. Mest det første, men sannelig også det siste ( Bare å nevne abdikasjonen i England i 1936.)

Vi i Norge har ikke sluppet unna, vi heller. Svensker og dansker og særlig tyskere har truffet og truet både land og drott med kuler og krutt og sterkere saker. Vårt nåværende kongehus har stått i kuleregn, men siden 1945 har takk og lov majesteter kunne feire og leve i fred og fordragelighet med oss landsmenn.

M en så var det dette med kjærligheten, da. Den har skapt tilnærmet skakelse og krise og samfunnsdebatt. Kong Olav ( mest som alenefar ) måtte kjøpe seg til sans og samling med døtre og arvesønn som gikk utenom tradisjon og kutyme ved å finne seg en hjertens-kjær i borgerlige familier. HVor strålende vellykket det har vært. Hvor styrkende for monarkiet, ikke minst.

Jeg har i åpent lende gitt uttrykk for min respekt for Dronning Sonja etter at jeg innledningsvis var av dem som satt på kritisk plankegjerde da hun ble kronprinsens utkårete. Jeg ba om unnskyldning for dette. Dronningen har nesten helt på egenhånd ikke bare bygget og styrket slott og gård og stall og grunn, men løftet frem norsk kulturarve og levende kunstuttrykk av alle slag både hjemme og ute. Tapper og vakker og utholdende.

Vår Kronprins Harald har vunnet sitt folk for sitt valg av Mette-Marit som kommende dronning i Norge. Det var sannelig ikke enkelt for noen av oss. Det heller. Hjemmet på Skaugum lyser av trofasthet og omsorg, plikt og varme.

For størst av alt er kjærligheten.

Også for Martha Louise. Hun skinner jo av kjærlighet i gode og vonde dager- Det sies at hennes far Kongen er helt betatt og veldig svak for sin vame og smilende datter. Det er vi også!

Og det var Ari Behn og nå Derek Verrett. Vi av hjertet jubler og ønsker all lykke og alt godt.

Når det er sagt – vårt kongehus trenger bidrag og støtte fra Maria Louise og hennes kommende ektefelle . Kongen i sin alderdom og fremfor alt broren , kronprinsen i hans stadig voksende forpliktelser. Det er sant og si litt skrantent på slottsbalkongen Landet er langstrakt, det er ustoppelig klipping av snorer og åpning av sport og spill. Utenlandsreiser og representasjon. Det ville hjelpe med flere kongelige føtter og hender. ( Til Ingrid Aleksandria kan komme seg gjennom sin frie ungdomstid.)

At en flott mann fra California med ganske så ulik kulturbakgrunn – for å si det mildt – skal ekte vår helnorske prinsesse – det blir en prøvelse for et moderne, men likefullt grunntradisjonelt norsk monarki. Men Kongen selv er konge for toleranse og respekt og vidsyn. Som også skal gjelde for alle!

Ser vi i bakspeilet for europeiske monarkier og deres fremdrift og fornyelse, så har det gjennom tidene skjedd kulturkollisjoner i ekteskap mang en gang. Det har gått godt med de fleste.

I 2022 er norske nordmenn liberale og likestilte. Vi hyller mangfold og Pride og ulikhet.

Kongehuset iberegnet.