KLESKODER I KONSERTSALEN.

Det var stor åpningskonsert – Filharmoniens høst og vårsesong 2022/23. Riktignok en sommervarm kveld, men godtfolk flokket seg mot Konserthuset for innendørs opplevelse. Fullt hus, selvsagt. Orkesteret hadde jo varmet seg og oss opp uken før på Slottsbakken. Alt tyder på at klassisk musikk fortsatt er populært .-

Jeg har det med å muntre meg opp der jeg sitter (som alltid i god tid,) og starter med «hvor- mange- ser- jeg -glir- forbi-som- er -pene- i- tøyet»- leken. Slik også denne torsdagskvelden. Forventningene var store – Bach og Alban Berg og Gustav Mahler. Vårt fremragende orkester hadde vært på turne og høstet velfortjent ,stor åtgøym. Nå hilste de sitt hjemmepublikum med ny sesongstart. .

Men altså – før dørene gikk opp, satt man der for å se hvem og hvordan og som nevnt – hvilket antrekk. Riktignok burde man dypdykket i programmet for å være forberedt, men jeg er tilhenger av å lese meg opp når jeg kommer hjem. Det var jo kjente komponister, må vite.

Hva er kleskodene i 2022 for folk på klassisk konsert. Innendørs. Flere unge folk kom i shorts! Jeg talte 2 herrer i slips. Kvinnene hadde antrekk i løst flagrende midt-i-uken-bluse/bukse eller kjole. Tror jeg talte 10 virkelig pentkledde publikummere som hadde kledd seg til høytid. De hadde pyntet seg, som det heter. Salen tar 1616.

Man pynter seg tydelig ikke særlig lengre.. Antagelig er det viktigere at man kommer – kommer som man er. Særlig hvis man er ung – og det er viktig .Klassisk musikk må videreføres. Uansett kleskoder.

Men orkesteret selv sitter stivpyntet i kjole og hvitt. Men hvorfor skal de stivpynte seg hvis publikum ikke finner det viktig? Det kunne være ganske mer behagelig for symfonikeren å ha løsere kledebånd når de virkelig skal levere i i flere timer.

Åndens seier over materien. Møtet mellom kunsten og publikum er selvsagt helt uavhengig ritualer og kleskoder.

Skjønt – krav til stillhet i salen, ikke spise og drikke, ikke klappe mellom satsene – det er regler som gjelder. Til sålenge.

Utslitt av begeistring – 2 1/2 time med elektrisk kunstopplevelse – uansett klær og alder og erfaring – kom man seg hjem i augustkvelden. I takknemlighet.

Jeg tror vi skal glemme antrekk, jeg. Skitt au.